Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená téměř zadarmo? Cestování není jen výsadou bohatých

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jak se říká, peněz není nikdy dost a tak není od věci, když je jich občasný přebytek. Řekneme vám, jak a na čem při cestování ušetřit.

Cestujte mimo sezonu

Strávit Vánoce na pláži v Austrálii, políbit se v dubnu pod rozkvetlými třešněmi v Japonsku nebo si zatančit ne nekonečné party v červenci na Ibize. Ano, zní to skvěle, ale počítejte s tím, že se váš budget značně zúží. Vše bude dvakrát dražší než o pár měsíců dříve či později. Od letenek přes ubytování, služby, dopravu, až po vstupenky. A samozřejmě všude nekonečné davy turistů a beznadějně přeplněné pláže, včetně hotelů.

Nejste si jistí, kdy je ve vaší plánované destinaci sezóna? To není problém, zadejte si ve Skyscanneru do kolonky odlet a přílet "nejlevnější měsíc". Myslete ale na to, že některé atrakce mohou být mimo sezónu zavřené či nedostupné a hotely či silnice v rekonstrukci. Ale na druhou stranu můžete vidět mnohem více než v hlavní sezoně.

Dejte si na čas

Čas je jedním z nejefektivnějších klíčů k levným letenkám. Zde neplatí -pozdě bycha honiti. Je to přesně naopak. Je dobré vědět, že kromě nejlevnějšího měsíce, jdou najít také nejlevnější dny a dokonce i hodiny, kdy nasednout do letadla.

Nejlevnější letenky se prodávají zpravidla na úterý, středu nebo sobotu (ve kterou jsou jako bonus i prázdnější letiště). Nejvýhodnější časy pro boarding jsou před snídaní, v době večeře a přes noc. Vyplatí se také nepodceňovat načasování samotného koupení letenky. Tady rozhodně neplatí, čím později, tím lépe, jak si spousta lidí stále mylně myslí. S last minute pořídíte u zájezdů, ne u letenek. Mezinárodní lety je obecně nejlepší kupovat v rozmezí pět a půl měsíce až měsíc a půl dopředu.

Kombinujte a dělejte kompromisy

Malý ústupek na pohodlí vám může ušetřit hodně peněz. Bez nadsázky. Často stačí přidat jednu mezizastávku a cena původně přímého letu půjde dolů rychlostí blesku. Porovnejte ceny letenek z jiných letišť, i když většinou ty nejlevnější letenky jsou právě na největších letištích. Paradox, že? Ušetřit peníze vám může pomoci právě kombinace více leteckých společností  dohromady.

Balte s lehkostí

Zde platí základní pravidlo - vždy před odletem zvažte odbavované zavazadlo! Poplatky za extra kila jsou opravdu drahé a nechat část svých věcí na letišti se vám rozhodně nebude chtít. Naštěstí ale cestujete ještě s jedním zavazadlem - kabinovým, které můžete naplnit jak se tak říká do plných obrátek. 

Plánujte

Není nic horšího, než když se objevíte uprostřed ničeho. Budete hladoví a nervózní - v lepším případě. Hlad zastíní vaše šetřící úmysly a koupíte si první (někdy jediné) jídlo, na které narazíte, ať to stojí, co to stojí. Mnohem výhodnější je na pravidelné jídlo myslet dopředu a podle něj vaše cestování plánovat - zjistit si tedy otevírací doby obchodů a restaurací, stejně tak jako jejich ceny.

Vyhněte se hotelům

Málokoho asi napadne, že existuje mnoho možností, kde se ubytovat a hotel je logicky ta nejdražší varianta. Ale ruku na srdce, proč spát v drahém hotelu, když můžete nocovat neméně pohodlněji a za méně peněz? 

Pokud cestujete sami či v partě, jsou skvělou variantou hostely či tak zvané "guesthousy", tedy domácí ubytování u místních lidí. Zde kromě férové ceny máte možnost ochutnat běžný život dané kultury. Obvykle je v ceně také domácí snídaně či večeře, která je vařená s největší péčí od paní hostitelky.

Přespěte v sousedním městě

Noc ve velkých městech a metropolích může vyjít na opravdu velké peníze. Co takhle přespat v nejbližším malém městečku? Pokud vám nevadí obětovat trochu času na cestu, můžete se dostat třeba i na polovinu ceny a v mnohem lepším ubytování. Kromě toho, doprava z centra do vzdálenějších čtvrtí někdy zabere více času než do vedlejšího města.

Cestujte v noci

Ne, to není vtip. Není totiž tajemstvím, že noční jízdenky jsou levnější. Lety, autobusy, vlaky - platí to všude. Nebojte se tedy využít nočních spojů, především na delší vzdálenosti. Nejen, že ušetříte za dopravu, ale také čas ve vaší destinaci. V noci se můžete během cesty vyspat a denní světlo věnovat prozkoumávání vaší úžasné destinace.

Témata:  cestování dovolená cestovní ruch

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy