Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi černou kávu? Podle vědců jste zřejmě sadisti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Černá káva, Cappuccino nebo bílá káva? Ano, i to, který horký nápoj máte nejradši, o vás může mnohé vypovídat. Vědci z Innsbrucké univerzity potvrdily souvislost mezi lidskými chutěmi a charakterem osobnosti člověka. Milovníci černé kávy jsou prý největší sadisté.

Milujete šálek černé kávy? Tak pak jste možná někdo, kdo preferuje výraznější chutě a kdo více přemýšlí nad svým zdravím, nebo prostě pijete kávu tak, jak si myslíte, že se správně pije. Vědci však přišli s alternativním vysvětlením. Zřejmě jste psychopati. 

Studii zveřejnil časopis Appetite. Podle ní existuje souvislost mezi oblibou černé kávy a sklony k sadismu a psychopatickými projevy. Analýza vyšla ze vzorku 1 tisíce dospělých, kterých se výzkumníci ptali na to, co rádi jedí a popíjejí. Následně byly stejným respondentům kladeny otázky ohledně jejich osobnosti, které měly odhalit skryté nebo zjevné sklony k sadismu, narcismu a psychopatie. 

Výzkumníci z Innsbrucké univerzity ze šetření zjistili, že obliba hořké černé kávy souvisí s psychopatickými sklony jejích konzumentů. Ten, kdo má rád hořké pokrmy, má prý zároveň zálibu v "každodenním sadismu", tedy v touze způsobovat druhým lehkou bolest. 

Výstražný majáček se ale nerozsvítil jen u milovníků černé kávy. Stejné výsledky vykázali také milovníci ředkviček, celeru a nápoje Tonic. I u nich je větší pravděpodobnost, že budou vykazovat antisociální rysy. 

Tato studie není první, která by dokazovala spojitost mezi lidskými chutěmi a osobností. Předchozí studie například tvrdily, že milovníci sladkého jsou mnohem ochotnější někomu pomoci a jsou relativně smířliví. Naopak ti, co raději hořké, jsou nepřátelštější a často sahají k morálním úsudkům. 

Pokud tak budete na prvním rande a váš protějšek si objedná černou kávu a pak to zají celerem nebo ředkvičkou, měli byste vědět, do čeho jdete. 

Témata:  káva

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy