Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostatek spánku vám sežere mozek. A to doslova

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nedávný průzkum provedený ve Velké Británii ukázal, že 80 procent lidí trpí nedostatkem spánku – nejméně ze všech spí údajně lékaři a učitelé. A co víc, spánková deprivace stojí ekonomiku Spojeného království 40 miliard liber ročně, kvůli snížené produktivitě a zdraví pracovníků.

I když o sobě někteří lidé prohlašují, že jim stačí jen několik hodin spánku, u většiny lidí tomu tak není. Podle posledního průzkumu spí 74 procent Britů v noci méně než sedm hodin. Počet lidí, kteří spí méně než pět hodin navíc vzrostl ze 7 na 12 procent.

Téměř každý člověk by jistě potvrdil, že pracuje méně efektivně, když je unavený. Jak přesně ale dostatek spánku ovlivňuje náš mozek? Začátkem tohoto roku italští vědci dospěli k závěru, že nedostatek spánku může skutečně způsobit, že mozkové buňky pojídají části synapsí v mozku.

Mozkové buňky ve tvaru hvězdice, které se nazývají astrocyty, mají za úkol vyčistit opotřebované buňky. Studie zjistila, že astrocyty u myší, které nedostatečně spaly, fungovaly na plné obrátky, takže rozdělily více spojů v mozku. „Poprvé jsme ukázali, že části synapsí jsou doslova snědeny astrocyty kvůli nedostatku spánku,“ cituje vedoucího výzkumu Michele Bellesiovou server New Scientist.

V jiné studii byli účastníci, kteří neměli dostatek spánku, více vzteklí a ve stresu, když se snažili dokončit jednoduchý kognitivní test - alespoň v porovnání s těmi. kteří byli odpočatí. Tuto reakci způsobuje amygdala, oblast mozku, která ovládá emoce. 

Studie ukázala, že nedostatek spánku vede k větší emocionální reakci, protože amygdala pracuje o 60 procent více, než je obvyklé. Vědci také zjistili, že nedostatek spánku narušuje spojení mezi amygdalou a mediální prefrontální kůrou, která reguluje funkci amygdaly. Nevyspalí lidé tedy reagují podrážděněji a jsou citlivější k negativním podnětům.

Nedostatek spánku ohrožuje také hipokampus, součást velkého mozku, který je součástí limbického systému a který hraje velkou roli při krátkodobém uchovávání informací a při prostorové orientaci. Unavení lidé si proto hůře zapamatovávají nové informace

To ale stále není vše. Další velkou studii o nedostatku spánku a jeho vlivu na mozek už připravují kanadští vědci z univerzity v Ontariu. Momentálně hledají lidi, kteří by se do výzkumu chtěli zapojit. S odkazem na dřívější studie však už teď uvádí, že někteří jedinci trpící nedostatkem spánku, mají mnohem menší aktivitu v čelním a temenním laloku, tedy v oblastech, které jsou klíčové pro rozhodování, řešení problémů a paměti

Kanadští vědci také doufají, že pokud se podaří najít dost lidí, kteří se budou podílet na studii, budou schopni definitivně zjistit, jaká je optimální délka spánku pro člověka.

Témata:  spánek mozek vědci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy