reklama

Socha Svobody neměla vždycky tuto barvu. Podle American Chemical Society se barva Sochy Svobody výrazně změnila od doby, kdy ji Spojené státy dostaly jako dar od Francie v roce 1885. Její původní barva byla totiž zářivě měděná.

Ne, Američané Sochu Svobody nenatřeli na modrozelenou, tato změna je výsledkem chemických procesů, které odstartovalo vystavení mědi vzduchu. Socha Svobody se podle serveru IFL Science změnila ze zářivě měděné na nezajímavou hnědou a postupně došla k barvě, kterou má dnes.

Při oxidaci mědi se tento kov zbarví do zelena, protože po reakci s kyslíkem se na něm vytvoří vrstva takzvané měděnky. Na proměnu Sochy Svobody však mělo vliv více než jen kyslík. Dalšími faktory bylo znečištění vzduchu – a že v New Yorku vzduch čistý rozhodně není – a voda ve vzduchu, která pocházela z moře.

Tyto chemické reakce nejdříve změnily barvu sochy na hnědo-červenou, později na zelenou a postupně na modrozelenou. Tato barva zůstává neměnná už okolo 100 let a s velkou pravděpodobností se ještě dlouho měnit nebude.

V současné době je tato barva stabilní, protože kov je zcela pokryt oxidovanou vrstvou a nedostává se k němu už jakýkoliv další kyslík, který by mohl odstartovat ještě další změny. Je tedy pravděpodobné, že za dalších několik set let bude tato socha mít stále stejnou barvu, která už je její součástí.

Když vedení New Yorku navrhlo, že by tuto 46 metrů vysokou sochu chemicky vyčistilo a navrátilo jí tak její původní barvu, která byla rozhodně majestátní a vyzařovala sílu, veřejnost protestovala. Lidé si prostě na tento ikonický odstín zvykli a vyhovuje jim takový, jaký je.