reklama

1 z 10 lidí si myslí, že zkratka HTML je sexuálně přenosná choroba

HTML je ve skutečnosti kód, který se používá pro vytváření webových stránek, jako je třeba právě tato. I přesto uvedlo v dotazníku serveru Vouchercloud 11% lidí, že je to sexuálně přenosná nemoc. Ve stejném dotazníku tvrdlo 27% lidí, že "gigabyte" je hmyz z Jižní Ameriky, "MP3" je robot ze Star Wars a "Blue-ray" musí být vodní tvor.

1 ze 4 Američanů věří, že bůh rozhoduje o výsledcích fotbalu

Celých 27% obyvatel USA se vší vážností věří tomu, že bůh hraje roli ve výsledcích sportovních klání. V průzkumu z roku 2013 odpovídalo více než tisíc respondentů a více než polovina navíc uvedla, že bůh odmění ty atlety, kteří v něj věří. Možná bychom měli modlitbu před závodem zakázat jako nedovolený doping...

51% lidí tvrdí, že bouřka ovlivňuje data uložená na "cloudu"

Cloud computing je termín, který popisuje systém serverů, na kterých je možné si skladovat data a mít k nim odkudkoliv přístup online. Problém je ve slově cloud, které se do češtiny překládá jako mrak. Více než polovina lidí tak kvůli tomu má pocit, že jejich data ovlivňuje počasí. 

1 ze 4 Američanů si je jistý, že Slunce obíhá kolem Země

Slunce kolem Země? Země kolem Slunce? Otázka, která byla relevantní před stovkami let a dnes patří možná tak na základní školy. I přesto v průzkumu z USA odpovědělo 26% lidí nesprávně. Ve stejném výzkumu více než polovina uvedla, že antibiotika nejsou užitečná proti virům. Vzorek tohoto průzkumu byl poměrně velký, odpovídalo 2200 lidí.

Každý pátý Brit by klidně měl sex s robotem

Tento výsledek si pro změnu nedělá legraci z lidské hlouposti, ale i přesto je zajímavý. V roce 2014 odpovídalo ve Spojeném království více než 2000 lidí na to, zda by jim nevadilo mít sex s robotem. A 20% z nich odpovědělo, že klidně! Zajímavostí bylo, že v tom stejném průzkumu uvedlo 46% z nich, že technologie postupuje až moc rychle.

40% lidí by raději zachránilo svého psa než cizince

Výzkumníci z univerzity v Augustě položili lidem otázku jak by se zachovali, kdyby mohli zachránit život buď cizímu turistovi nebo život svého psa. Celkem 40% z nich zvolilo psa a ještě vyšší je to číslo u žen - 45%.

Ti, kdo chodí do kostela, mají větší šanci, že budou podporovat mučení

Podle průzkumu z roku 2009 podporují Američané, kteří chodí pravidelně do kostela, mnohem více ideu mučení zadrženého teroristy pro získání informací.6 z 10 respondentů co chodí do kostela to považují za ospravedlnitelné. Z těch, kteří do kostela nechodí, je to pouze 4 z 10.

Průměrný Američan se domnívá, že je chytřejší, než průměrný Američan

Výzkum společnosti YouGov z roku 2014 tvrdí, že 55% Američanů je naprosto přesvědčených, že jsou chytřejší, než průměr. Pouze 34% skromně oznámilo, že jsou chytří průměrně a jen 4% přiznává, že jsou spíše podprůměrní.

Opozice proti "Obamacare" je mnohem větší, než proti "Affordable Care Act", ačkoliv je to úplně ta stejná věc

Zdravotní reforma bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy se nazývá "Affordable Care Act", ale podle jejího tvůrce se jí většinou přezdívá jednoslovně : "Obamacare". Průzkum zjistil, že proti přezdívce má námitky 46%, ale při celém názvu se vyjadřuje proti pouhých 37%. To dokazuje, že většina ani neví o co vlastně jde, pouze protestují proti prezidentovi.

Průzkum zjistil, že většina Američanů nevěří průzkumům

Asi nejabsurdnější průzkum ze všech zjišťoval, zda někdo vůbec průzkumům věří. Celých 75% dotázaných s jistotou uvedlo, že většina průzkumů je nějakým způsobem ovlivněná a nedá se jim věřit.