Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si ohřát párky? Většina lidí to dělá špatně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Známe to všichni. Máme hlad, nechce se nám nic vařit, a v lednici na nás koukají párky. Jednoduché a rychlé jídlo. Dáme je do hrnce, napustíme vodu, postavíme na sporák a za 5 minut můžeme jíst. Pokud je vám tento postup povědomý, řadíte se mezi miliony dalších Čechů, kteří si toto jídlo připravují podobným způsobem. A zcela špatně.

Ohřívání párků je věc, kterou zvládne doslova každý. Většinou jde o první jídlo, které se lidé ještě v útlém věku naučí, a událo by se, že na něm není co zkazit. Pročítání zahraničních kuchařských stránek a diskuzních fór ale může nejednoho amatérského kuchtíka znejistit. Je lepší ohřívat párek dvě minuty, nebo pět? Má se hrnec zakrýt, nebo ne? Kolik dát vody? A je vůbec potřeba? Na všechny tyto otázky si odpovíme.

Předně je důležité rozdělit párky na ty, které jsou tepelně opracované, a ty, které tepelným zpracováním neprošly. V prvním případě je o párky, které se teoreticky dají jíst i za studena, byť se do nedoporučuje, a doba jejich přípravy se výrazně zkrátí. Samotné vaření těchto párků by poté mělo probíhat tak, že si do hrnce napustíme vodu zhruba do 3/4 výšky okraje, vložíme do ní párky, zapneme sporák a vodu přivedeme k varu.

Párky ale při tomto způsobu nevytahujeme hned, jak začne voda vřít. Naopak je třeba nechat je pořádně prohřát a vyndat je zhruba po deseti minutách, tedy dříve, než prasknou. 

Lze je také vložit přímo do vroucí vody, čímž se doba ohřevu zkrátí na zhruba pět minut, v závislosti na velikosti párků. V obou případech ale platí, že hrnec zakryjeme pokličkou! Lehčí párky totiž na vodě plavou a neprohřály by se dostatečně.

Jiná situace je u párků, které tepelným zpracováním neprošly. Ty je potřeba vařit zhruba 30 minut ve vroucí vodě. Že jsou hotové poznáte podle barvy - z růžové se změní na červenou.

Párky následně z vody vytahujeme kuchyňskými kleštěmi nebo naběračkou, aby se neporušila jejich struktura. Necháme je odkapat a servírujeme. Pokud chceme experimentovat, můžeme do vody přilít pivo, víno nebo olej. Párky jej při ohřevu nasáknou a získají zajímavou chuť.

Smažení je věda, grilování také

Pokud chceme párky osmažit na pánvi, je důležité je ze všech stran potřít olejem. Nepoléváme pánev, aby do sebe nenasákly zbytečně moc oleje. Poté je po jednom klademe na rozpálenou pánev a každé dvě minuty je otáčíme. Po deseti až patnácti minutách máme hotovo. Při tomto způsobu není párky potřeba nakrajovat.

Je to naopak doporučeno v případě, kdy párky ohříváme v troubě. Při 180 stupních je pečeme zhruba 15 minut na pečícím papíře a pokud je zapomeneme naříznout, nafouknou se.

Zejména v letních měsících oceníme možnost si párek připravit na grilu. Zde je doporučeno nejprve samotný párek uvařit, než jej položíme na rozpálené uhlíky. Párky totiž nemusely projít bodem varu a 10 minut ve vroucí vodě jim neuškodí, navíc poté budou rychleji připravené. Následně je naříznuté klademe na gril a každé dvě minuty otáčíme. Že jsou hotové poznáme podle hnědého zbarvení.

Není doporučeno párky nechávat zčernat. Lecko sice ocení jejich křupavost, připálené jídlo ale napomáhá vzniku rakoviny a podle posledních studií obsahuje i některé látky obsažené například v cigaretách.

Témata:  jídlo mikrovlnka, jídlo, potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy