reklama

Diana s princem Charlesem začala chodit v roce 1980, jejich vztah byl dlouho tajen. Poté, co unikl na veřejnost, se také objevily první problémy, které nakonec vygradovaly do takové míry, že Diana začala trpět bulimií a dokonce se pokusila o sebevraždu. Americká stanice NBC odvysílala dokument, který byl sestaven na základě jejích nahrávek, ve kterých se princezna zpovídá ze svého utrpení. Podle jejích slov jí princ Charles naprosto ignoroval a jejímu trápení nechtěl naslouchat.

Charles se nakonec začal opět stýkat se svojí bývalou láskou Camilou a Diana a Charles žili odděleně, pouze na veřejnosti vystupovali bok po boku. V roce 1992 oficiálně oznámil předseda vlády jejich odloučení, avšak rozvod proběhl až po dlouhém řízení v roce 1996. I přes to zůstala Diana členkou královské rodiny.

Tak zní víceméně oficiální verze toho, co se dělo za zdmi britského královského paláce. Nová zjištění ale ukazují, že vše mohlo být ve skutečnosti jinak. A Diana nebyla tou, která trpěla, ale naopak ta, která okolí trápila.

Spisovatelka Sally Bedell Smithová vydala knihu pod názvem Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life, kde dává dohromady obrázek toho, co se odehrávalo za zdmi královského sídla. Uvádí, že manželství Charlese a Diany bylo předem odsouzeno k zániku. Princ Charles si ji původně vzít nechtěl a učinil tak pouze proto, že mu jeho otec vyhrožoval. Pokud by se totiž neoženil, utrpěla by tím pověst celé královské rodiny. 

On sám do ní ale zamilovaný nebyl a i když navenek vypadali spokojeně a šťastně, šlo pouze o přetvářku. Kniha autorky Smithové s odkazem na rodinnou známou uvádí, že Charles byl do svatby dotlačen psychickou šikanou ze strany otce, ačkoliv se sám vůbec ženit nechtěl.

Dalším důvodem, kvůli kterému si princ Charles Dianu odmítal vzít, byla láska k jiné ženě. Camilla Parkerová, jak se dívka jmenovala, ale podle autorky nebyla pro kralování dostatečně vhodná, a proto byl Charles přinucen vzít si učitelku z mateřské školky. Camilla byla dcerou britského armádního důstojníka a Charles se s ní cítil tak, jako s žádnou jinou ženou. O to větší šok muselo být, když zjistil, jaká je Diana v soukromí. Charlesovi se totiž nejen posmívala, ale dokonce mu údajně i sprostě nadávala a uchylovala se k i fyzickému násilí. Charlese tak měla bít například během jeho modliteb.

Diana trpěla depresemi a bulimií

S dalším svědectvím přišel spisovatel Andrew Morton, kterému se svěřovala sama princezna pod podmínkou, že jejich setkání zůstane tajné. Kniha, která z těchto sezení vzešla, byla nazvána Diana: Její pravdivý příběh a vyvolala pořádný poprask. Teď se navíc Morton rozhodl zveřejnit přepisy jejich rozhovorů nahraných na kazety.

Diana na nich například uvádí, že noc před svatbou měla hodně zlý záchvat bulimie. "Snědla jsem všechno, co jsem našla, což pobavilo mou sestru Jane, která se mnou bydlela v Clarence House. Nikdo nerozuměl tomu, co se děje, bylo to přísně tajné,“ uvedla.

Po svatbě se prý její bulimie dramaticky zhoršila. „Vzpomínám si, že jsem si na líbánkách mohla vyplakat oči. Byla jsem tak hrozně unavená, ze všech možných důvodů. Mé sny byly otřesné. V noci se mi zdálo celou dobu o Camille. Byla jsem jí úplně posedlá," říká Diana.

Jen o pár měsíců později si prý na ni všichni ukazovali a říkali, jak strašně je hubená a že ji vylézají kosti. „V říjnu jsem byla ve velmi špatném stavu. Byla jsem v takové depresi a snažila jsem se řezat zápěstí žiletkami. Pršelo a pršelo a pršelo. Vrátili jsme se do Londýna, abychom vyhledali léčbu,“ přiznala otevřeně s tím, že ji vyšetřovali analytici i psychiatři, kteří jí dávali vysoké dávky valia a dalších léků.

Zhrzená žena, nebo hysterka?

Nová svědectví o Dianě přinesla spisovatelka Penny Junorová. Ta se ve své knize Vévodkyně staví na stranu Charlese a Camilly a Dianu nijak nešetří. Otevřeně o ní hovoří jako o nevychované, hloupé a naivní dívence, která nezvládla manželství s budoucím králem.

"Diana nebyla žádná oběť ani blázen. Velmi rychle pochopila, jak se manželovi pomstít prostřednictvím médií, a to udělala. Přízeň mužů jí lichotila. Její pěkná a milá tvář je okamžitě pobláznila, i můj otec, vlivný editor, se jí nechal omámit. Byla to koketa a svůj vliv na muže šikovně využívala, "píše Junorová.

Camilla podle ní byla po všech stránkách lepší. Byla skvělá, zralá žena, která měla svůj život pevně v rukou a žila pro rodinu. Problém byl ale v tom, že Dianu měla ráda královna. Byla totiž vnučkou její staré přítelkyně Lady Fermoyové. "Lady dobře věděla, že její vnučka je komplikovanější, než se zdá, a že by měla Charlese varovat. Ale mlčela, protože to bylo to nejlepší pro rodinu," píše Junorová. "V roce 1993, měsíc před svou smrtí, se ale Fermoyová omluvila královně a Charlesovi, že je před Dianou nevarovala. Řekla jim, že Diana je nečestná a problémová dívka."

Její kniha se také shoduje s výše uvedenými tvrzeními v době, kdy měli Diana a Charles po svatbě. Diana totiž princi udělala ostudu už na svatební cestě na lodi Britannia. Rozčilovalo ji, že si čte a maluje, místo toho, aby ji nosil v náručí. Jednou, když strávil na palubě půl hodiny, zničila v jejich kajutě všechny jeho obrazy. A když konečně dorazili do sídla, kde měli strávit líbánky, Diana dostala hysterický záchvat. "Šest hodin vřískala, kopala do nábytku a třískala věcmi o zem," popisuje Junorová.

"Diana se začala radikálně měnit. Už nebyla hodná holčička, ale náladová, umíněná a nepředvídatelná. Záchvaty hněvu, hysterické brečení. Žárlila na všechny, dokonce i na královnu. Myslela si, že s Charlesem se baví o ní, za jejími zády. Kdo mohl tehdy tušit, že jsou to jen příznaky její nemoci - bulimie," píše dále Junorová, čímž se její popis opět shoduje s jinými spisovateli.