reklama

Pojem incest značí sexuální vztahy mezi členy rodiny nebo blízkými pokrevními příbuznými. Někdy se za incest považují i vztahy s nevlastními členy rodiny, tedy adoptovanými nebo přiženěnými. Každá země pod tímto pojmem vidí něco jiného.

Incest je však již dlouhou dobu tabu ve většině společností. Je obvyklé, že stát má legislativu, která se týká přímo incestu. Zákony incest popisují jako nelegální činnost, tedy trestnou. Pokud jsou oba lidé ve vztahu dospělí, jedná se o zločin bez oběti. Pokud je jeden z dvojice nezletilý, vinu nese dospělý.

Říká se, že incest je nepřirozený. A určitou váhu tomuto argumentu dodává takzvaný Westermackův efekt. Podstatou jevu je to, že lidé se zdají sexuálně nepřitahováni někým, s kým stráví většinu svého brzkého života. Protože například matku vnímáme již od útlého dětství, předpokládáme ji za příbuznou a ne za možného sexuálního partnera.

Na pravděpodobnosti Westermackovu efektu dodává i to, že sourozenci, kteří byli v dětství rozděleni, často projevují vzájemný sexuální zájem. U sourozenců vyrůstajících spolu se to však neděje. Efekt nelze kontrolovat experimentem, proto existují jen pseudo-experimenty.

Jedním z nich je izraelský Kibbutz, kde byly děti vychovávány skupinami podobně starých dětí. Mezi téměř 3000 dětmi došlo jen ke 14 sňatkům – a součástí prakticky všech z nich byli lidé, kteří se k ostatním připojili až po svých 6 letech. Proti této teorii stojí Freud se svým tvrzením, že děti jsou sexuálně přitahovány ke svým rodičům.

Morální problematiku naznačuje už samotné slovo incest, které vychází z latinského slova „incestus“. To znamená nečistý či necudný. V češtině býval také popisován jako „krvesmilstvo“. Přesto, že v dnešní době je incest prakticky všude morálně špatný a také ilegální, dříve byl poměrně běžný.

Incest v historii a mýtech

V Číně byl zakázaný sňatek mezi příbuznými se stejným příjmením (například bratranci z otcovy strany), zatímco ti s odlišným příjmením problém neměli.

V Egyptě byl incest velmi běžný, sňatky sourozenců byly obvyklé mezi vládnoucí třídou, ale také u ostatních. Tutanchamon se oženil se svou sestrou Anchesenamon a sám pocházel z incestního vztahu. Ptolemajovci se také incestu neštítili. Kleopatra VII. se vdala za svého bratra Ptolemaia XIII., oba přitom byli potomci incestního vztahu Kleopatry V. a Ptolemaia XII.

Starořecké právo dovolovalo incest, pokud se jednalo o sourozence s odlišnou matkou. Král Leonidas I., hrdina z bitvy u Thermopyl, se oženil se svou sestřenicí Gorgo. Báje o králi Oidipovi naznačují, že incest nebyl vždy přijímán.

V severské mytologii je incest poměrně obvyklý. Stejně tomu je u starořecké mytologii, kdy se Zeus oženil se svou sestrou Hérou, Persephona, dcera sourozenců Deméter a Dia, si vzala svého strýce Háda.

Následky

Incest, v oblasti rozmnožování také známý jako inbreeding, má následky na zdraví potomků takových svazků. Spojení příbuzných zvyšuje riziko přenosu genetických chorob, protože se na dítě přenese 75 % stejného genetického materiálu místo obvyklých 50 %. Díky tomu se zvyšuje možnost přenosu problematických alel, které by se při styku s odlišným člověkem nepřenesly. Čím déle pak incestní linie pokračuje, tím více problémů s sebou přináší.

Známými následky incestu bývají hemofilie (porucha srážlivosti krve), předkus, rozštěp patra či Pes equinovarus (kloubní problém, kdy je chodidlo stočené dovnitř, nepřirozeně ohýbá kotník), dále také albinismus, skolióza (nepřirozené stočení páteře na jednu stranu), neplodnost nebo špatná imunita.

U Habsburků, kteří se ve snaze udržet rod vznešený brali mezi sebou, se vyvinul především předkus. Dlouho se tomu přezdívalo „Habsburská čelist“. Nejhůře na tom byl pravděpodobně král Karell II. Španělský. Jeho předkus a deformace spodní části obličeje byly natolik výrazné, že špatně mluvil, kousal a také slintal. Kromě špatného fyzického stavu na tom nebyl dobře ani psychicky.

Ještě v dnešní době někteří lidé, kteří mají historické kořenu v rodu Habsburků, mají problémy s předkusem. Jejich problémy jsou naštěstí méně výrazné.

Hemofilie je někdy považována za „královskou nemoc“. Výrazně se projevovala u britské královské rodiny a také u Romanovců, kteří byli s britskou rodinou příbuzní. Královna Viktorie si vzala svého bratrance Alberta. Jejich syn Leopold měl vážné problémy se srážlivostí krve. A ačkoliv on se dalšímu incestu vyhnul, jeho sourozenci ne. A právě ti přenášeli hemofilii dále.

Pravděpodobněji nejznámější faraon Tutanchamon trpěl množstvím neduhů způsobených incestem. Výrazně se u něho projevil pes equinovarus. Podle vědců Tutanchamon mohl stěží chodit. Vědci se dlouho věnovali zkoumání Tutanchamonovy kostry a podle serveru BBC nevypadal ani zdaleka tak, jak ukazovala jeho posmrtná maska. Podle skenů měl Tutanchamon silný překus, skoliózu, ženské boky, možná i ňadra a také epilepsii. Je možné, že faraon strávil většinu svého krátkého života v bolestech.

Zákony o incestu

Téměř všude na světě je incest tabu a sociálně neschvalovanou záležitostí. Podle zákonů většiny států je také trestný. Legislativa se však liší stát od státu a u mnohých jsou veliké mezery. Mnoho zákonů za incest považuje pouze vaginální sex a ignoruje množství dalších činností, které pořád mohou spadat pod incest. Tresty za incest mohou být od několika týdnů po téměř 15 let.

Ve většině Číny je dobrovolný incest mezi dospělými dovolen, výjimkou jsou Hong Kong a Macao. V naprosté většině Evropy je incest ilegální. V zemích Francie, Belgie a Lucemburska je násilný incest trestný, ovšem pokud oba dospělí do vztahu vstupují dobrovolně, jejich incestní vztah je povolený.

U Ameriky se zákony liší podle států. V několika nehrozí postih (New Jersey) nebo hrozí postih drobný. Ve většině států jsou však tresty velmi přísné, v některých státech se lidé mohou do vězení dostat na doživotí.

V České republice je incest upravován trestním zákoníkem č. 40/2000 Sb, je jím označena soulož mezi příbuznými v přímém pokolení (děti, rodiče, prarodiče…) nebo sourozenci. Trestem může být odnětí svobody až na dobu tří let. Zákon nerozlišuje rozdíl mezi pokrevními a adoptivními sourozenci, proto i vztah nevlastních sourozenců zákon považuje za nelegální.