Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z obchodu si domů můžeme přinést opravdu nebezpečné věci. Víte, co nakupujete?

Bakterie, ilustrační foto
Bakterie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Někteří lidé pěstují zeleninu a saláty na vlastních zahrádkách, Ti, kteří žijí v bytech, nebo nemají zahradu, se pak musejí spoléhat na obchody. Obchodníci kromě čerstvých salátů nabízejí také celou řadu řezaných míchaných salátů v pytlících, právě ty ale mohou být pro lidské zdraví nebezpečné.

Ledový salát, rukola, špenát, To vše dnes můžeme v obchodě koupit ve formě listů nařezaných v pevném igelitovém pytlíku. Jak ale píše server Science Mag, obsah těchto sáčků by měl často skončit spíše na kompostu než na talíři.

Vodnatý sliz, který se hromadí na dně sáčku, je totiž dokonalý místem pro růst bakterie salmonely, která u lidí může vyvolat přinejlepším nevolnost. Uvádí to vědci v článku, který publikoval magazín Applied and Environmental Microbiology.

Na vině je šťáva, která pochází z řezaných nebo poškozených listů. Po pěti dnech v lednici i pouhé malé množství rostlinné šťávy zrychlilo růst salmonely, ukázaly testy. Bakterie se ve vaku rozvíjely a dostaly se také na salátové listy- mikroby přitom ze zeleniny neodstranilo ani dokonalé omytí.

Zjištění, že se salmonele uvnitř balených salátů tak daří, znamená, že je důležité, aby se výrobci vyhýbali kontaminaci bakterií při přípravě balíčků. A spotřebitelům pak vědci radí, aby takto zakoupené saláty snědli dříve, než se v nich začne hromadit vlhkost a voda.

Témata:  viry a bakterie salmonelóza zelenina

Související

Aktuálně se děje

22. února 2025 18:21

Fanoušci biatlonu mohou jásat. Nové Město na Moravě bude centrem sportu do roku 2030

Fanoušci biatlonu v České republice mohou jásat. Nové Město na Moravě si zajistilo pořadatelství Světového poháru v biatlonu minimálně do roku 2030. Informaci potvrdila Mezinárodní biatlonová unie (IBU), která Vysočina Areně přidělila další čtyři ročníky prestižní soutěže, uvedla Česká televize.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy