Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z obchodu si domů můžeme přinést opravdu nebezpečné věci. Víte, co nakupujete?

Bakterie, ilustrační foto
Bakterie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Někteří lidé pěstují zeleninu a saláty na vlastních zahrádkách, Ti, kteří žijí v bytech, nebo nemají zahradu, se pak musejí spoléhat na obchody. Obchodníci kromě čerstvých salátů nabízejí také celou řadu řezaných míchaných salátů v pytlících, právě ty ale mohou být pro lidské zdraví nebezpečné.

Ledový salát, rukola, špenát, To vše dnes můžeme v obchodě koupit ve formě listů nařezaných v pevném igelitovém pytlíku. Jak ale píše server Science Mag, obsah těchto sáčků by měl často skončit spíše na kompostu než na talíři.

Vodnatý sliz, který se hromadí na dně sáčku, je totiž dokonalý místem pro růst bakterie salmonely, která u lidí může vyvolat přinejlepším nevolnost. Uvádí to vědci v článku, který publikoval magazín Applied and Environmental Microbiology.

Na vině je šťáva, která pochází z řezaných nebo poškozených listů. Po pěti dnech v lednici i pouhé malé množství rostlinné šťávy zrychlilo růst salmonely, ukázaly testy. Bakterie se ve vaku rozvíjely a dostaly se také na salátové listy- mikroby přitom ze zeleniny neodstranilo ani dokonalé omytí.

Zjištění, že se salmonele uvnitř balených salátů tak daří, znamená, že je důležité, aby se výrobci vyhýbali kontaminaci bakterií při přípravě balíčků. A spotřebitelům pak vědci radí, aby takto zakoupené saláty snědli dříve, než se v nich začne hromadit vlhkost a voda.

Témata:  viry a bakterie salmonelóza zelenina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy