Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léčba parazitem? Lidé si do těla možná budou nasazovat červa žijícího v prasatech

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Léčit se tak, že si do těla nasadíme parazity, kteří oslabí náš imunitní systém? To je základní myšlenka nového "léku", který chce na evropský trh dostat jedna z firem. Lékaři sice uznávají, že testují, zda by něco takového mohlo fungovat, zároveň ale pacientům radí, aby takové léky rozhodně nekupovali na internetu a neaplikovali si je sami bez odborného dohledu.

Německé úřady v tuto chvíli posuzují kontroverzní léčbu, při které lidé jedí vejce parazitních červů v naději, že tak vyléčí celou řadu onemocnění. Měly by rozhodnout, zda by mělo být povoleno, aby byla tato vajíčka prodávána široké veřejnosti. Pokud bude společnost Tanawisa se svou žádostí úspěšná, pak půjde o první oficiálně licencovaný výrobek tohoto druhu na regálech v Evropě.

Mnozí však nesouhlasí s myšlenkou, že parazitní červi by již brzy mohli být povoleni - a to hlavně proto, že mají být konzumováni, takže jejich aplikace bude považována za novou složku potravy. To znamená, že na rozdíl od lékařských produktů společnost nemusí prokazovat, že tento "lék“ funguje – prostě stačí, že bude bezpečné je jíst.

O tom, že parazitní červi mohou být použiti k léčbě řady stavů, se podle serveru IFL Science mluví už nějakou dobu. Hlavní argument spočívá v tom, že když se vajíčka vylíhnou a stanou se z nich červi, parazité přirozeně uvolňují chemikálie, které ovlivňují lidský imunitní systém tak, aby zabránili tomu, že je tělo zabije. A protože mnoho autoimunitních stavů, jako je celiakie, může být spojeno s nadměrně působícím imunitním systémem, předpokládá se, že jeho utlumení způsobené parazity pomůže zmírnit symptomy. 

Problém ale spočívá v tom, že zatímco tyto vedlejší účinky parazita mohou být přínosné, existují i jiné, které jsou negativní a které mohou způsobit problémy - od průjmu až po anémii. Proto se nedoporučuje, abyste se lidé záměrně nakazili podobnými parazity.

Společnost Tanawisa se proto zaměřila na aplikaci konkrétního parazitního červa, který je obvykle spojován s prasaty a který je známý jako Tenkohlavec prasečí (Trichuris suis). Firma očekává, že červ přinese pro tělo celou řadu výhod, ale protože nemůže skutečně infikovat člověka, zároveň nebude mít žádné negativní dopady.

Taková je alespoň teorie. Netřeba říkat, že existuje poměrně málo odborníků, kteří souhlasí s myšlenkou léčit lidi parazitními červy. A to i vzhledem k tomu, že neexistují žádné požadavky na klinické hodnocení ani žádné důkazy o tom, že je bezpečné tyto parazity konzumovat. Není ani jisté, jestli tato „léčba“ opravdu funguje.

„Samoléčení jakýmkoliv typem červů se nedoporučuje a je důležité si uvědomit, že v žádném případě nejsou zcela neškodní a mohou způsobit poměrně závažné nežádoucí účinky, pokud nebudou pacienti velmi pečlivě sledováni lékařem,“uvedla pro magazín New Helena Helmbyová z London School of Hygiene and Tropical Medicine’s. Drtivá většina lékařů radí, že i když je léčba parazitními červy skutečně zkoumána jako nový typ léčby, lidé by vajíčka parazitů rozhodně neměli kupovat na internetu a sami si je aplikovat.

Témata:  lékaři vědci zdraví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy