Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konspirační teorie jsou často velmi bizarní. Proč jim miliony lidí věří?

Proč lidé věř konspiračním teoriím?
Proč lidé věř konspiračním teoriím?
Foto: Pixabay

V oblasti 51 pitvají mimozemšťany, změna klimatu je mýtus, Johna Fitzgeralda Kennedyho zastřelili američtí agenti a přistání na Měsíci bylo nahrané ve studiu. To jsou jedny z nejznámějších konspiračních teorií, kterým věří miliony lidí. Dvě nejnovější studie poodhalují to, proč lidé takovým věcem vlastně věří, přestože důkazy ve většině případů svědčí o opaku.

Magazíny Social Psychology a European Journal of Social Psychology publikovaly v poslední době dvě odlišné studie, které ale dospěly ke stejnému výsledku. vědci se zabývali tím, proč lidí věří konspiračním teoriím. Podle nich může jít o to, že se lidé prostě jen chtějí cítit výjimeční.

První studie s názvem „Já vím věci, které oni nevědí!" se zúčastnilo více než 1 000 lidí. Vědci zjistili, že lidé, kteří podporují teorie spiknutí, často věří, že mají informace, které nikdo jiný nezná. Také zjistili, že u těch, kteří chtějí být jedinečnější, existuje větší pravděpodobnost, že věří ve zvláštní teorie. Totéž platí pro lidi, kteří byli povzbuzováni k tomu, aby byli jedineční například ze strany rodičů.

„Tyto studie naznačují, že konspirační teorie mohou sloužit lidem, kteří touží být jedineční, zdůrazňují motivační základ konspirační víry," uvedl tým vedený Anthonym Lantianem z francouzské univerzity v Grenoble Alps, jehož závěry cituje server IFL Science.

Experti však dodali, že si nejsou jisti, jestli to bylo důsledkem toho, co teorie spiknutí obsahovaly, nebo zda to bylo prostě to, že tyto teorie byly nekonvenční.

Druhé studie se také zúčastnilo více než 1 000 respondentů a byla nazvána „Příliš zvláštní, než aby byl podveden". V tomto případě vědci zjistili, že touha odlišit se od davu vede k iracionálním přesvědčením.

Ve třech experimentech zaznamenali podobné nálezy. Lidé, kteří chtěli být jedineční, měli větší pravděpodobnost, že budou věřit a podporovat konspirační teorie. Také zjistili, že teorie spiknutí, která byla pro experiment speciálně vytvořena, získala větší podporu, když bylo účastníkům řečeno, že jí věří jen malá část lidí.

„Tyto poznatky dohromady podporují myšlenku, že konspirační přesvědčení mohou sloužit jako prostředek k dosažení pocitu jedinečnosti," napsali autoři Roland Imhoff a Pia Karoline Lamberty z Johannes Gutenberg University of Mainz v Německu.

Takže příště, když vám někdo řekne, že Bermudský trojúhelník požírá letadla nebo že Iluminati řídí svět, nezapomeňte, že pravděpodobně jen chce nějak vyniknout a odlišit se.

Témata:  konspirační teorie vědci lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy