Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co skutečně ukrývá Mléčná dráha? Astronomové zjistili, že se pořádně přepočítali

Jak to vypadá uvnitř černé díry?
Jak to vypadá uvnitř černé díry?
Foto: Reprofoto YouTube

Mléčná dráha je galaxie, v níž se nachází Slunce spolu s naší sluneční soustavou – a tedy i Země. I přesto se ukazuje, že o ní zdaleka nevíme vše. Vědci teď například zjistili, že se v ní možná ukrývá až 100 milionů černých děr, což je mnohem víc, než se až dosud předpokládalo. Toto číslo je výsledkem statistického sčítání.

Výzkum zveřejněný v magazínu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society přinesl v loňském roce odhalení dvou velkých černých děr. Jejich existenci zjistilo zařízení LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) pomocí gravitačních vln, které také zmapovalo sloučení těchto dvou černých děr, každé s hmotností srovnatelnou s hmotností třiceti Sluncí, uvádí server IFL Science.

„Detekce gravitačních vln byla opravdu velkým průlomem, protože šlo o potvrzení klíčové předpovědi Einsteinovy obecné teorie relativity," uvedl spoluautor studie, profesor James Bullock. „Ale pak jsme se podívali blíže na astrofyziku skutečného výsledku sloučení dvou černých děr o hmotnosti třiceti sluncí. Bylo to prostě ohromující a zeptali jsme se: Jak časté jsou černé díry této velikosti a jak často se spojují?“ vysvětluje.

Na základě realistických odhadů fúze černých děr lze zjistit, kolik by jich v galaxii mělo být. Vědci předpokládali, že tyto černé díry byly tvořeny hvězdami, což omezovalo jejich velikost. Hvězdy se tvoří z mraků vodíku. Aby se plyn stal hvězdou, musí být dostatečně chladný, aby nejprve kondenzoval a pak se zhroutil pod svou vlastní hmotností. Čím je vodík čistší, tím déle trvá, než se ochladí. Hvězdy, které vznikají téměř výlučně z vodíku jsou hodně, mnohem větší.

Tyto hvězdy pak explodují a změní se v supernovu, která rozmetá obrovskou silou většinu nebo všechnu hmotu hvězdy a uvolní do vesmíru mnoho prvků těžších než vodík. Tyto prvky pomáhají ochlazovat plynný vodík rychleji a vytvářejí menší hvězdy. Takže velikost černé díry v tomto scénáři zůstává úměrná hvězdné populaci.

„Docela dobře chápeme celkovou populaci hvězd ve vesmíru a jejich hromadné rozložení, jak se narodí, takže můžeme říci, kolik černých děr by se mělo vytvořit se 100 slunečními hmotami v porovnání s 10 slunečními hmotami," řekl Bullock. „Byli jsme schopni zjistit, kolik velkých černých děr by mělo existovat, a dopočítali jsme se milionů – což je víc, než jsme předpokládali."

Témata:  Černá díra sluneční soustava

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy