Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci objevili v naší galaxii objekt, o kterém dostud neměli ani tušení

Záblesky částic vycházející z horizontu události černé díry (Foto: X-ray: NASA/CXC/Univ. of Hertfordshire/M. Hardcastle et al.; Radio: CSIRO/ATNF/ATCA)
Záblesky částic vycházející z horizontu události černé díry (Foto: X-ray: NASA/CXC/Univ. of Hertfordshire/M. Hardcastle et al.; Radio: CSIRO/ATNF/ATCA)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Minato - Japonští vědci studovali zbytek supernovy, když přišli na zajímavý objev. Zjistili, že se kolem ní pravděpodobně pohybuje černá díra, která krouží v naší galaxii a dosud byla naším očím skryta.

Tým, který vede postgraduální student Masaya Yamada z Keio University, studoval W44 - zbytek supernovy nacházející se 10.000 světelných let od Země, který byl vytvořen prostřednictvím explodující hvězdy. Snažil se zjistit, kolik energie výbuch dal do molekulárního plynu, ale místo toho objevili známky černé díry.

Pozorování, uveřejněné v Astrophysical Journal Letters, ukázalo kuriózní mrakovou formaci uvnitř nebuly (mlhoviny). Díky svému pohybu a tvaru jej vědci nazývají "kulka" a pohybuje se více než stonásobkem rychlost zvuku v mezihvězdném prostoru. Nicméně, to nelze vysvětlit jen s pomocí supernovy.

"Většina kulky má rozšiřující pohyb s rychlostí 50 km/s, ale špička kulky má rychlost 120 km/s," řekl Yamada ve svém prohlášení. "Jeho kinetická energie je několik desítek krát větší než ta, která je vstřikována supernovou W44. Zdá se, že není možné získat takový energetický oblak za normálních podmínek."

Vědci navrhli dva možné scénáře, z nichž oba zahrnují černé díry. První vyžaduje, aby se mraky pohybovaly v blízkosti statické černé díry. Většina z mraků by se pohybovala nedotčena, ale masivní hmotný objekt by přitahoval některé z plynů velmi rychle a vytvářel by explozi. Tato exploze by poháněla některé z plynů kupředu jako prakem a vytvořila by formaci kulek, kterou vidíme.

Druhý scénář namísto toho vyžaduje rychle se pohybující černou díru. V tomto scénáři černá díra prochází skrz jako demoliční koule, tahajíce plyn s sebou. Tým odhaduje, že v posledně uvedeném případě by černá díra mohla mít hmotnost alespoň 36 násobku hmotnosti Slunce. Ve statickém případě se jednalo o více skromný 3,5 násobek sluneční hmotnosti.

Zatímco vysvětlení jsou přesvědčivá, tým nebyl schopen rozlišovat mezi dvěma scénáři se svými současnými daty. Tým plánuje využít Atakamskou velkou milimetrovou anténní soustavu (ALMA) za účelem vytvoření podrobnějšího pohledu na systém a zjistit, který z těchto dvou scénářů je pravděpodobnější.

Teoretické modely ukazují mezi 100 miliony a 1 miliardou černých děr v Mléčné dráze, ale doposud jsme našli jen asi 60 z nich. To by mohl být nový způsob, jak najít více černých děr.

Témata:  Černá díra vesmir Vesmír: Supernovy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy