Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejslavnější čínské kopie, se kterými se můžeme setkat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

O Číně se často říká, že zde seženete úplně vše. A často jen za zlomek ceny. O originálním výrobku si však nechte zdát. Čína je totiž schopná okopírovat vše. Ve zprávách se můžeme čas od času dočíst o razii celníků, kteří zabavili imitace slavných modních značek za miliony. Víte však i o produktech, které Číňané vyrobili po svém a ani se nesnaží vydávat je za originál?

1. Videohry

Tahle kategorii není zas tak překvapující, zvlášť vezmeme-li potaz, že až do roku 2015 platil v zemi zákaz dovozu herních konzol. Slavné produkty jako Playstation, Wii nebo Xbox jsou tak na čínském trhu relativním nováčkem. Na čem však Číňané hráli do té doby? Jestli si myslíte, že přišli s vlastními produkty, nenechte se zmást - šikovné továrny uvedli na trh stroje jako Polystation, WiWi nebo Arcade game's box. I když jsou čínské konzole k dostání za nižší cenu, od jejich nákupu odrazujeme. Veškeré video hry se jim imitovat nepodařilo a zakoupené tituly určené na konkrétní stroje vám na čínské imitaci nepoběží.

2. Cigarety

V tabákovém průmyslu se točí velké peníze a čínští podnikavci si samozřejmě nenechají šanci proklouznout mezi prsty. Jejich kopie jsou ve skutečnosti tak zdařilé, že je na pohled těžko rozeznáte od originálu - a to včetně krabiček a balení. Skutečný problém je uvnitř - v lepším případě máte jen o 80% víc nikotinu v cigaretě, v horším můžete v cigaretě nalézt i zbytky lidských exkrementů.

3. Sportovní oděvní značky

Starý dobrý vtip říká, že tím víc pruhů, tím víc adidas. Ale slyšeli jste už o značkách jako je Adidos nebo Avivas? A co třeba Numa nebo Tuna - odkaz na slavnější Pumu? Imitacím se nevyhnul ani Nike, kterého seženete pod názvy Hike nebo Nire. Na podobných názvech by nebylo nic závažnými, kdyby obchody neokopírovaly i modely bot a oblečení a nevydávaly je za vlastní produkty.

4. Zábavní parky

Ponechme stranou parky inspirované světem Warcraft, ke kterému tvůrci jistě nezískali příslušná povolení, ale už jste viděli postavu disneyovské Popelky v nadlidské velikosti? Oblíbená pohádková princezna je pro čínské děti "obyčejnou čínskou holkou z venkova". Číňané se pokusili v minulém století zrekonstruovat i celý Disneyland, který byl ovšem nazván Wonderland. Park měl stát v Pekingu, ale krize v roce 1998 zastavila stavbu. Pokus o opětovné obnovení prací v roce 2008 se nepodařilo zrealizovat a park tak chátrá dodnes. Ale nebojte, Číňanům se už podařilo Disneyland zrekonstruovat. Navštívit ho můžete v Šanghaji.

5. Slavné knižní tituly

Čína nenechá na pokoji ani slavné knihy, které zakoupíte za pár stovek. Už jste slyšeli o "Harry Potter and the Leopard Walk-Up-To Dragon"? Asi nejznámější knižní imitace není doopravdy kopií - nýbrž vzniklo spojením Harryho Pottera a Pána prstenů. Malý kouzelník, s nímž vyrůstala celá generace je v Číně oblíbeným terčem různých fúzí. A co třeba Harry Potter Obama? Je to maskot, který jakoby vypadl z Pokémonů, zdobí dnes batohy čínských školáků.

6. Fast food

S negativními dopady rychlého občerstvení na zdraví nemusí bojovat pouze moderní západní státy. Číňané milují nezdravá jídla natolik, že i když slavné světové řetězce zde vykazují vysoké tržby, pořád se v ulicích množí i jejich imitace. Porovnejte pizzu z Pizza Hut a Pizza Huh. A poznáte rozdíl mezi kávou ze Starbucks a Sunbucks? Vrcholem všeho byla restaurace OFC - místo smaženého kuřete z Kentucky jste zde mohli ochutnat Obama Fried Chicken. Restaurace dokonce na logo použila i kreslenou karikaturu bývalého prezidenta USA, ale před několika lety museli logo na nátlak úřadů odstranit.

7. Produkty od Apple a iPhone

Není divu, že nejprestižnější telefon světa se dočkal i své čínské podoby. Telefony, které z venku vypadají jako iPhone ve skutečnosti běží na systému Android. Přístroje můžete zakoupit pod značkou HiPhone. Napodobenin se dočkaly i další výrobky s logem nakousnutého jablíčka včetně obchodů známých jako "Apple store". Známá je kauza s Apple Watch, kdy Čína uvedla hodinky na trh ještě dřív než firma Apple. A tím samozřejmě výrobce argumentuje, že se nejedná o žádnou kopii. Faktem je, že čínská verze je levnější a umí toho dokonce ještě víc než originál - i bez spárování se smartphonem se s ní dá telefonovat, brouzdat po internetu a přehrávat filmy.

A pokud byste v Číně přeci jen hledali iPhone? Pod tímhle názvem na zdejších trzích seženete pěkný pár bot.

8. Budovy a památky

Přemýšleli jste někdy o tom, že je na světě tolik krásných historických památek, ale vy nemáte čas ani peníze je všechny procestovat? Pak si zajeďte do Číny, protože v této zemi najdete kopii snad všech světových monumentů. Eiffelová věž tyčící se nad rýžovými poli, Colosseum, skleněnou pyramidu v Louvre ale třeba i celou ulici připomínající Benátky - to vše je v Číně k vidění. Špičkou všeho je ale obrovská Sfinga, kterou v zemi najdete hned šestkrát. Kvalita provedení se liší, ale jedna ze soch je tak zdařilá, že dělá Egypťanům vrásky. Aby jim Číňané neodlákali turisty.

9. Auta

Veletrhy aut je pro mnohé milovníky rychlých strojů splněným snem, ten v Šanghaji však spíše noční můrou. Od Audi po Rolls-Royce, k vidění jsou poslední modely slavných značek jen s nepatrným detailem - čínské firmy je uvádějí pod svými názvy jako originální domácí produkt. Říkáte si, že si tohle přece nenechá nikdo líbit? Zahraniční firmy mají jen málo možností, jak Číňany zažalovat. Většina podniků je zde totiž státních a výrobu provádí na žádost vlády.

10. Segway nebo Ninebot?

Pro méně zdatné turisty přišla značka Segway se stroji, které jim zkoumání historických a kulturních památek značně ušetří. V Číně to pojmenovali zase Ninebot. Stejný model, stejné využití. Firma Segway si to ovšem nenechala líbit a na čínskou firmu podala žalobu. Výsledek? Majitelé Ninebot prodali a následně zakoupili celou společnost Segway. Tím se žaloba vyřešila.

Témata:  Čína firmy zboží počítačové hry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy