Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanibalismus, orgie a výkaly. Co jste o zvířatech určitě vědět nechtěli?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Zvířata mohou být nebezpečná, roztomilá, divoká i líná. A lidé se na ně rádi dívají, chodí do zoo, chovají je doma. Ne každé zvíře je však roztomilé a některé informace o nich vás možná vyděsí.

Octomilky pořádají orgie

Viděli jste někdy roj octomilek někde v domě nebo na zahradě? Možná jste potřebovali projít a rozehnali je rukou. Ani jste si to neuvědomili, ale právě jste někomu zkazili swingers party. Octomilky se shromažďují do rojů, v nichž se vzájemně...sbližují.

Dvě octomilky budou kopulovat okolo 20 minut, což je rozhodně...výkon. Nicméně tím to nekončí. Samičky vyhledávají více samečků. Ten poslední bude otcem. Samičky tedy zjišťují, který sameček je nejlepší materiál pro otce. Takže pokud jste někdy takhle mávli rojem octomilek...možná si omyjte ruku.

Hlazení papoušky vzrušuje

Pohladili jste někdy ptáčka? Možná jste pohladili prstem svého papouška od hlavičky přes záda. Papoušek se k vám přitulil a vy jste měli pocit, že jde o roztomilý moment. Nicméně vy si možná myslíte, že je to roztomilé...váš papoušek to vnímá úplně jinak.

Většina ptáků vnímá pohlazení od hlavy přes záda jako zahájení pářícího rituálu. Neberou to jako přátelské pohlazení. Vzruší se, často začnou těžce dýchat vzrušením. A pokud se jim to hodně líbí, ukážou vám to – tím, že vás pozvrací.

Naznačuje to, že má dost jídla a chce se podělit. Pokud to nevyjde podle představ papouška, pravděpodobně se naštve. A v tom případě po vás možná začne útočit zobákem.

Bobří výměšky

Pravděpodobně jste si někdy dali výměšky z bobřích análních žláz. A ani jste si toho nevšimli, nebo jste si to naopak užili. Jedná se o kastoreum, kterým si bobři značí své teritorium. Má poměrně výraznou vůni jako vanilka či maliny.

V dnešní době ho lidé už moc nepoužívají, protože jsou bobři chráněni. Ale užívá se v parfémech či osvěžovačích vzduchu, cukrovinkách nebo k dodání silné chuti cigaret.

Žáby si ustelou ve sloních výkalech

Menší žáby z jižní Asie se často uvelebí pod hromádkou opadaného listí. A pokud není k dispozici listí, přijde vhod i hromada sloního trusu. Sluní trus je očividně ideální domov, pokud vám nevadí ten zápach. Nejenže se žáby mohou skrýt před horkým sluncem, najdou tam spoustu jídla.

Výkaly lákají veliké množství hmyzu, a pokud ho je málo, mohou se žáby přinejhorším živit zbytky, které lze najít v trusu a které slon nestrávil. A žáby nejsou jediné, kdo žijí v exkrementech. Podle biologa Ahimsy Campos-Arceiz se hromádka trusu může stát zcela novým ekosystémem.

Kahau nosatý vám bude vyhrožovat svým přirozením

Pokud rozzuříte samce kahau nosatého, rozhodně vám to dá najevo. Vyskočí, bude třást větvemi, odhalovat své zuby a samým vztekem vám začnou ukazovat svou erekci. Ne, že by se vzrušili vztekem, to je přirozený stav.

Ale pokud se naštvou, hodně vám to dá najevo. Roztáhne nohy tak široce, jak může, a bude na vás svou pánev vystrkovat. A takhle reaguje na všechno, co ho rozčílí. Pokud ho naštvete, možná nezačne řvát a odhalovat zuby, ale rozhodně vám ukáže svou erekci.

Ropušník divoce pláče krev

Pokud se cítí ohroženě, ještěrka známá jako ropušník bude doslova stříkat krev ze svého oka. A ta krev stříkne až 1,2 metru. Tito plazové mají svaly, které dokážou odříznout krevní oběh v žilách kolem očí a přenastavit jej tak, aby krev stříkala z oka. Podobně, jako když stříkáte vodní pistolí.

A zní to trochu jako sebevražda, ovšem ropušníci to mohou dělat hodiny v kuse a neunavit se. A krev stříkají při každé příležitosti. Mysleli byste si, že je to něco, co zvíře udělá jen v maximálním ohrožení? Stačí, když se ještěrce dostane do oka smítko prachu a vymyje ho stříkající krví.

Ptáci se chladí trusem

Někteří ptáci, mezi které patří čápi, kondoři, supi či plameňáci, používají trik zvaný urohidrosis, aby se ochladili. Funguje to tak, že si pták nanese exkrementy na nohy a pak tak tráví celý den. Je to zajímavý způsob, jak se udržet před sluncem.

Vědci věří, že je to ptačí ekvivalent pocení. Akorát ptáci místo pocení vylučují směs moči a trusu. Zbytky jim umožňují chránit s před sluncem. Ovšem pokud si nohy neumyjí však, mohou mít z příliš velkého množství trusu na nohou modřiny.

Znuděné kachny zkouší kanibalismus

Kachny nemají rádi, když se nudí. V přírodě to není takový problém, jako to může být u lidí. Kachny nejsou závislé na internetu a podobně, pravděpodobně si najdou nějakou zajímavou část řeky či rybníka a zabaví se.

Pokud jsou však v zajetí, je pro ně těžší najít si způsob jak vybít energií. A tak si kachny musí najít jiný druh zábavy. Zamíří za jinou kachnou, zabijí ji a sežerou ji. Jediný způsob, jak znuděnou kachnu zastavit, je uříznout zobák tak, aby ho nemohla používat. Mnoho chovatelů to takhle dělat musí.

I štíři mají zácpu

Pokud chytíte štíra za ocas, může vám pořád utéct. Bude sebou cloumat tak dlouho, dokud jim ocas neodpadne. Oddělený ocas se stále bude hýbat, rozptylovat útočníka, takže štír bude moci utéct. Zní to jako skvělý únikový mechanismus.

Problém je, že štíří ocas je místo, kde mají řitní otvor. A ocas nedoroste. Do konce života se štíři nemohou vyprázdnit. Jejich těla se postupně naplňují trusem dokud nevybuchnou. Ale nestane se to rychle – štíři mohou trpět i osm měsíců, než konečně zemřou.

Témata:  zvířata zajímavosti žába pactvo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy