Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Upíři, panny, Jack Rozparovač. Co jste o britské královské rodině nevěděli?

Buckinghamský palác
Buckinghamský palác
Foto: Pixabay

Existuje mnoho věcí, které lidé běžně neví o královské rodině. Kolem britské královské rodiny kolují desítky drbů a tajemných pověr. Některé by mohly i přepsat historii. Jedná se z velké části jen o pomluvy, které nebyly prokázané.

Jsou to upíři

Prince Charles je nepřímý prapravnuk Vlada III. Napichovače, který je známý jako hrabě Drákula. Tento šlechtic se do historie zapsal jako krutý vládce, který své nepřátele napichoval na dřevěné kůly.

Charles a zbytek jeho rodiny mohou svou rodinnou linii vystopovat k Drákulovi skrze princeznu Marii z Tecku, která se vdala za krále Jiřího V. a byla babičkou současné královny Alžběty II. Marie patřila k potomkům dvou z Vladových synů.

Není to však jediné spojení s upíry. Existují informace o tom, že rodina historicky trpí porfyrií, což je nemoc, která způsobuje přecitlivělost pokožky vůči slunečnímu záření. Podle teorií stála porfyrie za šílenstvím Jiřího III., jehož moč byla krvavě rudá – jeden z příznaků porfyrie.

Špatná královská rodina?

Ostatky Richarda III. byly nalezeny pod parkovištěm v Leicesteru v roce 2012. Vědci jeho původ potvrdili pomocí mateřské DNA, která byla shodná se dvěma příbuznými ženami. Nicméně překvapení přišlo ve formě chromozomů Y, které pochází ze strany otce.

Tyto chromozomy neodpovídaly žádnému ze současných potomků krále. Někde v historii se řetězec otcovské DNA přerušil. Dítě, jehož otec nebyl královského původu, bylo přijato jako legitimní dědic.

Tento objev by mohl narušit legitimitu celé královské rodiny. Záleží však na tom, kdy v historii se tato linie přerušila. Pokud by to byla nedávná záležitost, ovlivnilo by to jen několik nižších příbuzných. Pokud by k tomu však došlo brzy po Richardovi, ohrozilo by to legitimitu královské rodiny jako takové.

Chtěla být pannou?

Královna Alžběta se nikdy nevdala a do historie vstoupila jako Panenská královna. Neznamená to však, že nemohla mít sexuální vztah mimo manželství. Alžběta otevřeně flirtovala s muži a její otevřené vztahy s okolím byly ohniskem drbů.

Podle pomluv měla vztahy s mnoha muži. Robertu Dudleymu z Leicesteru prý porodila několik dětí. Vdát se za něho však nechtěla a on se urazil a vzal si její sestřenici. Alžběta se prý rozzuřila natolik, že sestřenici vykázala od dvora.

Proč se však Alžběta nechtěla vdávat? Podle ní se cítila vdaná za Anglii. Podle psychologů měla Alžběta psychologickou averzi vůči manželství. Spojila si manželství se smrtí, protože její otec Jindřich VIII. nechal popravit několik svých manželek včetně Alžbětiny matky.

Podle některých teorií však měla Alžběta problémy, které jí zabraňovali vybrat si, jestli se vzdá. Podle autora Ben Jonsona měla „membránu, která ji udělala neschopnou přijmout muže“. To mohlo znamenat, že byla fyzicky neschopná mít pohlavní styk.

Jack Rozparovač byl princ?

Albert Victor Christian Edward přezdívaný Eddy byl vnuk královny Viktorie a tajemnou postavou historie. Dnes má reputaci nepříliš inteligentního a politicky neschopného člověka, ovšem někteří historici tvrdí něco jiného. Horší prý bylo jeho spojení s homosexuálním bordelem.

Protože žil Eddy poměrně kontroverzní život, byl snadnou obětí pro skandální nařčení. Podle jednoho z těchto nařčení byl Eddy známým vrahem pod přezdívkou Jack Rozparovač. Pět vražd bylo spácháno kvůli tomu, že ženy věděly o Eddyho tajném sňatku s Annie Elizabeth Crook, obyčejnou prodavačkou.

Eddy prý znalosti nabral při lovu, když viděl, jak se kuchá zvěř. Eddyho vražedné záchvaty byly možná následkem syfilitidy, která pomalu ničila jeho mozek. Nicméně podle záznamů Eddy ani nebyl v Londýně, když ke vraždám došlo.

Kvůli těmto alibi došlo k představě, že to musel být někdo z královské rodiny. Podle příběhu od muže, který byl podle svých slov syn Waltera Sickerta, byl malíř Walter Sickert součástí konspirace okolo celé rodiny.

Jack Rozparovač byl prý lékař, který měl uklidit důkazy o Eddyho vztahu s Annie Crook. Mrtvé prostitutky o vztahu a dítěti, které z něho vzniklo, věděly a musely být umlčeny. Příkaz prý přišel od samotné královny Viktorie.

Viktoriino tajemství

Lidé podezřívali, že měla královna Viktorie milenecký vztah se svým sluhou Johnem Brownem. Viktorie prý našla útěchu v Johnově náruči po smrti svého muže. Viktorie ho zcela jistě milovala a to samo o sobě bylo nepřípustné ve své době. Ovšem bylo to sexuální?

Okolo 130 kolují pomluvy o tom, že byli tajně oddáni. Viktorie si psala deníky a po úpravách její dcerou Beatrice v denících nezůstala o Brownovi téměř ani zmínka. Brownovy deníky byly zničeny. Memoáry, které o něm královna psala, byly také zničeny. Zní to, jako kdyby někdo chtěl něco skrýt.

Pravděpodobně se nikdy nedozvíme pravdu, je to ovšem zajímavá představa, že by slušně vychovaná Viktorie měla tajný románek se svým sluhou, který pak rodina musela pečlivě skrývat, aby se vyhnula skandálu. Nicméně po smrti měla královna u sebe fotku Johna Browna a u sebe měla i loknu jeho vlasů a jeho kapesník…zajímavé.

Utajený princ?

Od 20. století je prakticky nemožné, aby se jakýkoliv britský princ mohl ztratit z dohledu. Nicméně jeden z princů se historii ztratil Prince John byl nejmladším synem krále Jiřího V. a královny Mary, nicméně je prakticky neznámý.

Od narození byl veselým dítětem, nicméně v dětství utrpěl záchvat epilepsie. Protože by to mohlo přinést ostudu rodině. Proto byl John odsunut do rodinného panství v Norfolku. John byl stále veselý a přátelil se se svým vzdáleným bratrancem.

Pozitivem bylo, že si mohl užít život bez stresu z toho, že byl členem královské rodiny. I když byl v izolaci, královna Mary s ním trávila velké množství času. Když se jednoho dne ráno po záchvatu neprobudil, rodiče pro něho truchlily.

Oproti tomu jeho starší bratr, tehdy budoucí Edward VIII. poměrně nehezky prohlásil, že „to zvíře“ je mrtvé a on ho oplakávat nehodlá. John byl pohřben na místním hřbitově a historie ho ve své podstatě zapomněla.

Témata:  zajímavosti královská rodina Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy