Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První školní den je tady. Co nakoupit pro prvňáčka?

Školní pomůcky
Školní pomůcky
Foto: Adam Mráček / INCORP images

V pondělí 4. září vyrazí děti a studenti do školy. Ti šestiletí, kteří tam zamíří poprvé, budou pravděpodobně nadšení a zvědaví na nové zážitky. Co ale takový prvňáček ve škole potřebuje? Poradíme vám, co pořídit.

Čas letí a vaše ratolest je zralá na první rok ve škole? Pokud je to vaše první dítě, pravděpodobně nevíte, co všechno je potřeba pořídit. Od vašich let v lavicích se to také trochu změnilo. Ve článku vám poradíme, co byste při nákupech neměli zapomenout pořídit.

Na základní škole děti dostávají sešity a učebnice půjčené. Pracovní sešity jim škola také poskytne, proto se s nákupy těchto věcí nemusíte zatěžovat. Přinejhorším můžete sešit dokoupit později, pokud by byl nějaký opravdu potřeba. Soustřeďte se hlavně na základní věci.

Při nákupech buďte veselí, abyste dítě neodrazovali. Pokud budete otrávení, dítě si to vyloží jako to, že je škola nudná nebo nepříjemná. 

Batoh/Aktovka

Toto je nejdůležitější součást výbavy. Pro nákup byste jednoznačně měli vzít vaši ratolest s sebou, aby si mohla vybrat. Zatímco pro dítě je důležitý hlavně obrázek, který na batohu či aktovce je, vy se zajímejte o jiné věci.

V dnešní době jsou už i aktovky poměrně pohodlné, některé děti však budou chtít raději batoh. Dejte si pozor, aby se jednalo o školní batoh. Ujistěte se, že má aktovka i batoh dostatek místa, menší kapsy na drobnosti a jde dobře zavřít. Batoh ani aktovka by neměly být těžší než 1 200 gramů.

Důležité jsou široké, nastavitelné popruhy a také poutko, za které půjde batoh zavěsit z háčku na lavici. I batoh by měl mít pevná záda – měl by mít na zádech výztuhu, ale také by měl být polstrovaný a měl by umožnit větrání. Školní batohy toto většinou dodržují.

Nemá moc cenu se s prvňáčkem hádat. Pokud chce na batohu/aktovce dinosaura, je asi snazší mu dinosaura koupit, aby mohl první den přijít s oblíbeným motivem a cítit se dobře. Investuje do kvalitního batohu, ne vždycky je však nejdražší to nejlepší. Nechce si poradit.

Taška by rozhodně měla mít reflexní prvky. Ačkoliv se dítě pravděpodobně nebude samo potulovat potmě, je lepší být připraven. Reflexní prvky fungují i v šeru a v zimě se stmívá brzy.

Do batohu

Do tašky je dobré dítěti přidat pevné desky na malé i velké formáty, které udrží sešity v dobrém stavu a zabrání zohýbaným rohům. Můžete je sladit s taškou, nebo vybrat něco neutrálního. Záleží na vás a na dítěti. Do desek přidejte 20 centimetrů dlouhé pravítko, aby se v tašce nezlomilo.

Pokud doma nemáte, je dobré pořídit krabičku na svačinu. Obvykle se do ní docela dost vejde a je také bezpečnější než jen ubrousek. Není špatné investovat do těsnící lahve na pití. Děti potřebují dodržovat pitný režim a barevná lahev je k pití může motivovat.

Penál

Ačkoliv jsou v poslední době populární pouzdra, pro prvňáčka je lepší nápad pevný penál s gumovými poutky na jednotlivé tužky. Vybírejte penál spolu s dítětem, dnes jich je v obchodě opravdu veliké množství – každý si určitě najde to své.

Součástí penálu by měly být obyčejné tužky číslo 1 a 2, nejlépe od každé jednu. Nelze zapomenout na gumu a ořezávátko. Pastelky děti zcela jednoznačně využijí – dobře se jim drží trojhranné, ale není to nutné. Dobrý nápad je pořídit pastelky nelámavé. Do penálu můžete přidat i barevné fixy nebo gelová pera. Hodí se i nůžky s kulatou špičkou a lepidlo.

Důležitou součástí je také psací pero – ačkoliv děti budou s písmem začínat tužkou, je dobré pero mít již od začátku. Dnes se již prakticky nepoužívají plnící pera, ačkoliv je možné je sehnat. Pro děti je však lepší využít modernějších per, ať už se jedná o takzvaná „Tornáda“ nebo ergonomická pera.

Podle odborníků jsou ergonomicky upravená pera ideální a pomáhají dětem uvolnit ruku natolik, aby byla schopná psát plynule a bez křečí. Tornáda pořiďte raději dvě a u plnících ergonomických per přidejte náhradní náplně.

Výtvarná výchova

Pro „výtvarku“ je dobrý nápad pořídit kufřík, do kterého všechno dáte. Pokud máte vhodně velkou krabici od bot, můžete ji obalit společně vybraným balícím papírem a dosáhnout tak neotřelé pomůcky. Krabice i kufřík by však měly být čitelně podepsané.

Dítě bude jednoznačně potřebovat základní výbavu, jako jsou měkké tužky, vodové barvy, temperové barvy a voskovky. K nim je třeba sehnat paletu a štětce několika druhů – kulaté a ploché, v několika velikostech. Je potřeba kelímek na vodu – ideální je plastový nebo kovový, rozhodně dítěti nedávejte skleničku nebo hrníček. Ve třídě plné dětí je převržení kelímku a následný pád na zem téměř jistou věcí.

Někde požadují i křídy, které můžete dokoupit později. Kromě toho se pořizuje modelína a destička na modelování. Užitečné jsou nůžky, lepidlo a také tuš a redispero na tuš. Není špatný nápad pořídit slabý a silný černý fix na obtahování.

Důležitá je čistota, proto je třeba sehnat gumový či igelitový ubrus, který ochrání lavici před barvou. Rozhodně dítěti pořiďte zástěru. Pokud nechcete kupovat zástěru, stačí staré triko, které jim bude trochu velké – například jednoho z rodičů. Potřeba je také hadřík na otírání štětců a od věci není čistý hadřík nebo ručníček na utření rukou.

Tělocvik

Výbavu na tělocvik je ideální sbalit do látkové tašky nebo pytlíku, který můžete koupit nebo ušít. Součástí by měly být cvičky nebo tenisky s bílou podrážkou. Venkovní sportovní boty již vaše dítě pravděpodobně má, nezapomeňte mu je dát ve dnech, kdy bude tělocvik pravděpodobně venku.

Je dobré pořídit teplákovou soupravu kalhot a mikiny. Můžete koupit nebo jen přiřadit obyčejné triko ze skříně. Sbalte i šortky. Nezapomeňte dítěti připomenout, aby si balíček jednou za čas přineslo na vyprání.

Další

Důležité jsou přezůvky, často k nim je třeba i pytlík. Ten lze ušít nebo koupit v obchodě. Doporučené jsou jednoduché bačkory s pevnou podrážkou, neposílejte dítě do školy v papučích. Ke svačinové krabičce je dobrý nápad přidat ručník, aby si dítě mohlo umýt ruce a otřít, až se nají.

Je dobrý nápad koupit několik obalů na sešity a učebnice předem – veliká část je ve formátu A4 a A5. Pokud jich budete mít málo nebo dítě dostane jiný formát učebnice, můžete je dokoupit. Důležité jsou desky na abecední a číselné kartičky – ty se prodávají buď jako 2v1 nebo jako dvoje desky.

Není špatné sbalit do tašky pláštěnku nebo skládací deštník pro případ děště.

Témata:  děti vzdělání školství

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy