Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete vědět, kdy zemřete? Roboti to spočítají

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Žijme každý den, jako by byl ten poslední, nikdy totiž nevíme, kdy tím posledním bude. Toto rčení sice málokdo opravdu dodržuje, přesto má něco do sebe. Žádný člověk na světě neví, jak dlouho ještě chodit po Zemi a kolik času mu zbývá, lidově řečeno. To by se ale podle vědců mohlo v dohledné době změnit.

Umělá inteligence dnes dokáže mnohé. Pozná, kdy máte hlad, umí uvařit, vyrábět automobily nebo je sama řídit. Robotika se využívá v řadě oborů a výjimkou není ani lékařství. V dohledné době by právě tady mohla přinést zvrat v podobě předpovídání smrti.

Právě umělá inteligence totiž může odpovědět na jednu z nejobtížnějších otázek na světě, a sice jak dlouho bude člověk na této planetě ještě žít. Tvrdí to alespoň výsledky výzkumu Australské univerzity v Adelaide.

Lékaři a vědci použili umělou inteligenci na to, aby předpověděla, který ze zkoumaných pacientů s největší pravděpodobností v příštích pěti letech zemře. Výsledky studie byly publikovány ve vědeckém časopise Scientific Reports.

Robot přitom nemusel vůbec přijít do kontaktu s lidmi. Stačil mu pouze výsledek CT vyšetření 48 osob, z nichž všichni byli mladší 60 let. Umělá inteligence pak byla schopna vyhodnotit jejich zdravotní stav na základě obrovského množství dat a zjistit, kdo má šanci na přežití. 

Ukázalo se, že i v tomto ohledu má robotika ohromný potenciál. Zatímco pro lékaře je totiž mnohdy příliš složité srovnávat zdravotní stav všech orgánů a předvídat jejich životnost, stroj tyto informace dokáže zpracovávat mnohem efektivněji. Může také předvídat jiné zdravotní problémy vyplývající ze současného stavu pacienta, jako je například riziko infarktu.

Radiolog a autor studie Luke Oakden-Rayner tvrdí, že robot je schopen rozpoznat symptomy onemocnění mnohem lépe, než lékař, který v praxi potřebuje na podobnou diagnostiku rozsáhlé školení. Umělá inteligence se tak pravděpodobně začne využívat právě i při diagnostice onemocnění a předvídání vývoje zdraví. 

Témata:  lékaři Roboti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy