reklama

Až dosud měly studie vztahující se k váze v dospívání a riziku onemocnění rakovinou tlustého střeva v dospělosti rozporné výsledky. Vědci z Tel Avivu ale analyzovali údaje vztahující se k více než milionu mužů a více než 700.000 žen, kteří se podrobili testům zahrnujícím měření indexu tělesné hmotnosti (BMI) v průměrném věku sedmnácti let (od šestnácti do devatenácti let), a to v letech 1967 až 2002. Tyto osoby byly sledovány až do roku 2012, každá v průměru 23 let.

Vědci registrovali téměř 3000 případů onemocnění rakovinou a zjistili, že nadváha a obezita zvyšují o více než 50 procent pravděpodobnost onemocnění rakovinou tlustého střeva a o více než 70 procent rakovinou konečníku. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

Pro kontrolu vlastní hmotnosti jsou důležité dva parametry: za prvé index tělesné hmotnosti, který získáme tak, že vydělíme hmotnost v kilogramech druhou mocninou výšky v metrech. Hodnota BMI nižší než 25 znamená optimální váhu, nad 25 až do 30 nadváhu a od 30 do 40 obezitu. Číslo nad 40 znamená těžkou formu obezity. BMI je přibližným indexem, protože nezohledňuje fyzickou konstituci, rozmístění tuku a svalové hmoty.

Druhým ukazatelem je obvod pasu, který vypovídá o množství břišní tukové tkáně. U žen by obvod pasu neměl překračovat 80 centimetrů.

Kdo trpí nadváhou nebo obezitou, je v dospělém věku častěji vystaven riziku onemocnění rakovinou tlustého střeva, upozorňuje také nedávná studie zveřejněná na stránkách vědeckého časopisu Cancer. Výsledky výzkumu shrnují četné dosavadní poznatky o nebezpečné souvislosti nadbytečných kilogramů s nejméně šesti různými typy rakoviny (rakovina děložní sliznice, tlustého střeva a konečníku, jícnu, ledvin, slinivky břišní a prsu, zejména u žen v období po menopauze).

reklama