Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jezdíte s vašimi dětmi na skluzavce? Ohrožujete jejich zdraví a možná o tom ani nevíte

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

V na skluzavkách v parcích nebo bazénech můžeme často vidět, že dospělí berou své děti na klín a spouští se s nimi dolů. Podle nové studie to však rozhodně není dobrý nápad. Tato na první pohled nevinná zábava je totiž mnohem nebezpečnější, než si většina lidí myslí. 

Pokud si rodič posadí dítě na klín a sjede s ním po skluzavce dolů, může to snadno skončit zlomenými kostmi. Uvádí to nová studie, ze které cituje server The Independent. Z ní vyplývá, že pokud jede dítě samo, jeho rychlost na skluzavce je poměrně nízká a kvůli této malé síle není příliš pravděpodobné, že se nějak zraní.

Při jízdě s dospělou osobou však dochází k větší rychlosti vzhledem k hmotnosti dospělého, což znamená, že dítě si může snadno zlomit kosti, například pokud se mu noha zachytí pod tělem dospělého nebo o samotnou skluzavku.

„Často se stává, že se dětská noha zachytí za okraj nebo spodní část skluzavky, pak se otočí a ohne dozadu, zatímco dítě sedí na klíně dospělé osoby,“ popisují vědci. Odhaduje se, že 352.698 dětí mladších šesti let bylo v USA v letech 2002 až 2015 bylo tímto způsobem zraněno – často přitom šlo o zlomeniny nohy.

Ve Velké Británii je každoročně kvůli zranění z hřiště ošetřeno asi 40 000 dětí. Více než 20% z těchto úrazů vzniká právě na skluzavce. Výzkumníci studovali děti mladší šesti let a zjistili, že nejvíce zranění utrpěla batolata ve věku 12 až 23 měsíců. Nejčastějším zraněním byla zlomenina, většinou nohy, která tvoří 36 procent případů.

„Mnoho rodičů a opatrovníků jezdí na skluzavce dolů s malým dítětem na klíně, aniž by se nad tím zamyslelo," říká vedoucí výzkumný pracovník Charles Jennissen, klinický profesor a pediatrický lékař z University of Iowa. „A ve většině případů, které jsem viděl, rodiče neměli tušení, že mohli díti způsobit tak značné zranění. Často říkají, že by to nikdy neudělali, kdyby to věděli. "

Vědci proto radí, aby dospělí nejezdili na skluzavce s malým dítětem na klíně, a pokud opravdu chtějí udělat, měli by být velmi opatrní.

Témata:  děti zdraví hračky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy