Praha – Hodně znepokojivé výsledky přinesl test uzenin, které povedl časopis dTest. Opět se totiž objevily problémy s dodržením deklarovaného složení i se splněním předepsaných požadavků na jakost.
„Od začátku roku 2015 dosud jsme publikovali celkem šest testů masných výrobků, kterými prošlo v součtu 88 vzorků. V únoru 2015 jsme nechali prověřit kvalitu loveckých salámů, v srpnu téhož roku pak grilovacích klobás. V roce 2016 jsme se nejdříve v červnu věnovali dvěma druhům vepřových konzerv a v září následoval test šunkových salámů. V letošním roce jsme přinesli rovněž dva testy uzenin, a sice únorovou kontrolu párků bez strojně odděleného masa a srpnové vydání odhalilo výsledky z testování salámu herkules,“ shrnuje magazín.
A jak to dopadlo? „Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin, vyjma masných výrobků, podíl propadlíků činil 2,2 %, ve zmíněných pěti testech uzenin, to bylo 20 %. Prozatímní „rekord“ drží loňský test šunkových salámů, ze kterého se se zlou potázalo 40 % testovaných vzorků,“ varuje dTest.
Z 21 vzorků, které v testu propadly, pocházely tři ze zahraničí, ostatní byly vyrobeny v českých podnicích. Častým problémem je nedodržení obsahu masa. „Největší rozdíl mezi slibovaným a skutečným masným podílem jsme zjistili u Tesco Herkulesu, kterému chybělo 20 % masa. Zajímavé pro nás bylo zjištění, že celkem často výrobci nedodrželi deklaraci zhruba o 16 %. Nešťastná šestnáctka spojovala lovecké salámy Krahulík, Masokombinát Polička, šunkový salám značky Tesco a Pork Luncheon Meat Guding,“ uvádí časopis.
Druhým nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin. Prokázaná přítomnost cizích bílkovin potrápila zejména šunkové salámy. Ve dvou z nich laboratoř objevila drůbeží protein, konkrétně šlo o výrobky Albert Quality šunkový salám a Lidk/ Pikok šunkový salám
Některé masné výrobky také obsahovalo strojně oddělené maso, tedy separát. To se týká dvou vepřových konzerv (Ha Ming Vepřové maso ve vlastní šťávě, Guding Pork Luncheon Meat) a dvou druhů párků (Frankfurtské párky z Kosteleckých uzenin a Vepřové párky značky Schneider).
„Ze zdravotního hlediska bychom vůči separátu velké připomínky neměli, jde však o surovinu levnější, než běžné maso. Pro vybrané typy výrobků, například lovecký salám, herkules, šunkový salám, pork luncheon meat, vepřové maso ve vlastní šťávě či vídeňské párky, je však použití separátu zakázáno vyhláškou. U zbylých ho použít lze, musí však být uvedeno samostatně ve složení a legislativa jej zakazuje započítávat do celkového obsahu masa,“ připomíná dTest.
Související
10. listopadu 2024 18:55
25. října 2024 11:35
12. září 2024 9:06
13. května 2024 14:01
23. dubna 2024 21:35
11. dubna 2024 14:55