Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nesmrtelnost je na dosah ruky? Lidstvu chybí jen krůček

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Londýn - Lidstvo se žene za představou nesmrtelnosti od nepaměti. Ve středověku zde byli alchymisté pátrající po kameni mudrců, ve 20. století byla zase populární kryogenika a nyní zde máme firmy, které tvrdí, že pracují na přenosu lidského vědomí do počítačů a sítí, čímž se zbavíme fyzického těla.

Zní to většinou jako sci-fi literatura, ale skutečně máme zde dnes vědce, kteří se problémem zcela vážně zabývají. Nedávno oživil téma i částicový fyzik Brian Cox, výzkumný pracovník Královské společnosti, který se proslavil televizními pořady, ve kterých se snažil zpopularizovat vědu a zájem o astronomii. V rozhovoru pro deník Sun oznámil, že skutečně věří tomu, že v blízké budoucnosti "nahrajeme" lidské vědomí do počítače.

Myšlenka je nesmírně populární mezi pracovníky z oblasti robotiky a umělé inteligence, ti svorně tvrdí, že nebude trvat dlouho, než nás technologie zcela "přechytračí". Jestliže budeme chtít být pořád schopni ovládat stroje, budeme muset být lepší než oni. V praxi to znamená spojení lidského mozku a techniky.

Vědci věří, že když člověk splyne se strojem, pak nejenže získá větší fyzickou sílu, náš vylepšený mozek by fungoval i lépe než počítač. A to znamená, že postupně překonáme lidské slabiny včetně nesmrtelnosti. Podle Coxe již v dnešní době existují spolehlivé teorie, jen je potřeba je uvést do praxe, abychom mohli možnosti lidského mozku testovat.

Brian Cox není ve svém přesvědčení sám, podobně uvažuje i Ray Kurzweil, ředitel inženýrství pro Google. V rozhovoru s novináři řekl, že se domnívá, že je lidstvo na dobré cestě k získání nesmrtelnosti. "Řekl bych, že jsme nyní tak v 80 procentech cesty," tvrdí Kurzweil. Jeho slova mají obzvlášť váhu, protože je světově znám jako muž, jehož předpovědi se setkávají s realitou v 86 procentech případů.

Kurzweil dokonce tvrdí, že už v roce 2045 získá lidstvo takovou technologii, která nám umožní nahrát naše vědomí do cloudu, a tím si zajistit nekonečný život.

Témata:  život Roboti lidé vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy