Řím – Proč má někdo raději červené, jiný bílé a další zase růžové víno? Mohlo by se zdát, že jde jen o obyčejnou záležitost chuti. Podle vědců to ale tak docela není pravda.
Chuť je mimořádně složitým jevem, který se rodí ze vzájemného působení našich genů, našeho životního stylu a naší kultury. Podle jednoho výzkumu dávají ženy přednost bílému vínu, píše italský deník La Repubblica.
Ukázala to mezinárodní studie, kterou koordinovali Alberto Bertelli z Milánské univerzity a Roberto Barale z univerzity v Pise. Do výzkumu se zapojily čtyři univerzity a výzkumná centra nejen v Itálii, ale i v Německu a v České republice. Výsledky publikoval časopis Scientific Reports.
Když ochutnáváme potraviny, jako je zelenina nebo čokoláda, a srovnáváme naše pocity s pocity jiných lidí, zjišťujeme, že se naše citlivost vůči hořké chuti liší. Tuto skutečnost prokázaly již dřívější studie. „Geny pro hořkou a stahující chuť byly již identifikovány a víme, že je máme všichni," vysvětluje Alberto Bertelli.
Co se tedy děje, když ochutnáváme červené víno? Tým vědců proto sledoval 300 Italů a 300 Čechů, kteří měli ochutnat červené, velmi tělnaté víno. Pokusné osoby pak popsaly subjektivní pocity při ochutnávce. Vědci následně obě skupiny podrobili genotypizaci pro geny hořké chuti.
„Jinak řečeno, při naší studii jsme se snažili pochopit různé způsoby projevu těchto genů neboli způsob, jak se tyto geny projevují," upřesňuje Bertelli. Analýza ukázala, že u žen je náchylnost cítit hořkou a stahující chuť více rozvinuta, jinými slovy, jsou citlivější vůči stahující chuti. „To vysvětluje, proč většina z nich dává přednost bílému vínu," uvádí studie.
Při srovnání obou skupin se ukázalo, že Italové jsou více citliví na hořkou chuť, nezávisle na tom, jaké mají geny. A to znamená, že i kultura hraje zásadní roli při určování osobní chuti. „Jestliže jsme my Italové méně citliví vůči hořké chuti, měli bychom pít mnohem více červeného vína než populace ze severu Evropy. Víme však, že to je právě naopak," konstatuje Bertelli.
„To možná svědčí o vlivu různé kultury a různého životního stylu. Naše hypotéza je tedy taková, že geny nejsou všechno a chuť může ovlivňovat i kultura," dodává. Tato studie je tak prvním krokem na cestě výzkumu toho, zda kulturní faktory mohou reálně ovlivňovat genetiku a v tomto případě i chuť hořkého.
Související
30. října 2021 9:45
11. listopadu 2020 7:44
18. října 2020 13:36
24. září 2020 8:13
30. července 2019 21:08
23. dubna 2019 16:59