Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč je jméno Petr v kalendáři dvakrát? A který z jeho svátků je ten správný?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: EuroZprávy.cz

Každý z nás ví, kdy slaví svůj svátek. Těm zapomnětlivějším to připomene jméno v kalendáři. Pokud se ale jmenujete Petr, je pro vás situace specifická, toto jméno je totiž v kalendáři hned dvakrát, a jednou se o něj dokonce dělíte s Pavlem, který svůj samostatný svátek nemá. Proč tomu tak ale je?

Abychom si vysvětlili, proč je jméno Petr tak výjimečné, musíme sáhnout hluboko do minulosti. Ačkoliv je jméno řeckého původu a je odvozené od slova "petros", což je překlad aramejského "képhá", tedy "skála" či "skálopevný", původ vícero svátků se datuje až do počátku křesťanství.

Pojí se s jednou z nejznámějších biblických postav, apoštolem Petrem.  Svatý Petr, původním jménem Šimon, bratr svatého Ondřeje, který přijal nové jméno od Ježíše, konal jeho jménem zázraky až do své smrti 29. 6. v roce 64 našeho letopočtu.

Právě v tento den byl po několikaměsíčním vězení v Římě ukřižován hlavou dolů, stejně jako svatý Pavel, který slaví svátek ve stejný den. Na rozdíl od Petra byl ale Pavel v Římě popraven stětím v roce 67. Oba roky jsou ale pouze odhadované, některé zdroje uvádí rok úmrtí Petra 67 nebo rok úmrtí Pavla 65 apod.

Proč tedy Petr slaví ještě jeden svátek? Pro křesťany nejde o nic výjimečného, mnoho jmen mělo v jejich kalendáři vícero svátků a ani Pavel či Petr nebyli výjimkou. Ostatně po druhé světové válce slavil Petr více než 10 svátků za rok a ještě v padesátých letech minulého století slavil dokonce svátky tři.

Dnes zůstal zachován pouze ten únorový, přesněji 22. února. Ten je ale zasvěcen Stolci svatého Petra, tedy jeho povýšení na první hlavu církve v historii. V tento den byl Petr jmenován vrchním církevním hodnostářem, kterému dnes říkáme papež.

Říct, který svátek je ten správný, prakticky nelze. Každý Petr si sám může vybrat, kdy jej bude slavit. Pravdou je, že červnové datum má tradici v církevním kalendáři a slaví se ve vícero křesťanských zemích. Svátek v únoru má Petr pouze u nás a je tedy výhradním speficikem českého kalendáře. Oficiálně jsou ale povoleny oba dva dny.

Témata:  jména a příjmení Kalendář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy