Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejčastější jména pro děti v Německu? Podívejte se, kdo obsadil první příčku

děti
děti
Foto: Pixabay

Berlín - Němečtí rodiče loni dávali svým novorozeným dětem nejčastěji jména Marie a Maximilian. Oznámila to Společnost pro německý jazyk (GfdS) ve Wiesbadenu. Maximilian tak v čele žebříčku nejoblíbenějších chlapeckých jmen sesadil Eliase, který se propadl na čtvrtou příčku.

Podle GfdS jsou jak u chlapců, tak u dívek v kurzu měkce znějící křestní jména. Jméno Marie uhájilo prvenství z roku 2016. Na druhých místech zůstala jména Sophie, potažmo Alexander. Nově se do prvních desítek dostali Luisa a Felix a vytlačili z ní jména Johanna a Luca.

Mezi nejčastěji udělovanými ženskými jmény jsou také Emilia, Emma, Hannah, Anna či Mia. Nově narození němečtí chlapci podobně často přicházejí na svět se jmény Paul, Ben, Noah, Leon či Jonas.

GfdS vyhodnotil údaje ze zhruba 700 matričních úřadů, a získal tak přehled o 87 procentech křestních jmen udělených v Německu.

Témata:  Německo děti jména a příjmení

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy