Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co o vás vypoví sedadlo, které si vyberete v letadle?

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Psychologové prý dokážou odhadnout charakter člověka podle toho, jaké je jeho oblíbené místo v letadle. Pokud i vy cestujete letadlem, pak určitě nevybíráte místo jen podle dostupnosti, ale hlavně podle vašich osobních preferencí. Jste teda spíš "okeňák", nebo dáváte přednost uličkám?

Uličkám dávají přednost nejen ti se slabým močovým měchýřem, ale hlavně cestující, kteří si váží své osobní svobody. "Je tam ta svoboda, kdy se můžete zvednout kdykoliv chcete, nemusíte složitě žádat ostatní pasažéry," řekl psycholog Jonathan Bricker z Univerzity ve Washingtonu.

Může to však být i znak introverta, který se necítí dobře při sociální interakci. "Ve velkých skupinách mají introverti tendence zůstávat na periferii, necítí se dobře v obklopení ostatních, ať už jsou to lidi nebo zdi," dodává Bricker. Nicméně i tohle místo má svoje problémy, pravděpodobně se nevyhnete nárazu ostatních procházejících včetně letušek s těžkým jídelním vozíkem. Sedět na těchto místech tak můžou jen ti, kteří se nebudou trápit nad každým nechtěným dotykem.

A co když naopak preferujete okýnko? Tohle je obvyklá volba zvláště pro ty, kteří letadlem necestují příliš často. Nádherný výhled na město z výšky při odletu nebo přistání nejspíš nezažijete každý den. Zároveň je i místo u okna pravděpodobně tím nejpohodlnějším v celé ekonomické třídě. Můžete se pohodlně opřít o stěnu, je tam i více místa díky tomu, že mezi sedačkou a stěnou letadla je vždy několik centimetrů prostor.

Jenže cestující na těchto místech se nevyhnou tomu, že budou muset požádat ostatní, pokud budou potřebovat na toaletu. Zvláště při nočních letech, kdy všichni spí, by tohle mohl být problém. "Pasažéři s volbou místa u okna obvykle vyžadují kontrolu nad vším, žijí podle hesla, že každý by se měl postarat sám o sebe. Často a snadno je okolní věci mohou iritovat," varuje Becky Spelman, vedoucí psycholožka v soukromé klinice Harley Street’s.

Podle odbornice také preferují spíše pocit hnízda a vytvářejí si vlastní bublinu pro svoje soukromí. Jo Hemmings, odborník na lidská chování, také tvrdí, že "okeňáci" bývají spíše sezónní cestující, kteří jsou více sobečtí a méně úzkostliví, protože jim nevadí obtěžovat ostatní, pokud něco potřebují.

Témata:  cestování letectví a letadla

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy