reklama

Psi vidí černobíle

Tento mýtus je jeden z nejobvyklejší, zná ho pravděpodobně i ten, kdo nikdy psa nevlastnil. Ve skutečnosti psi barevně vidí, jen nevidí takové barvy jako lidé. Zatímco lidské oko dokáže rozlišit všechny barvy duhy, psi vnímají především žlutou, modrou, jejich kombinace a zelenou. Vliv na toto mají pestíky jejich oka, což jsou receptory, které nám pomáhají rozlišit barvu. Ostatní barvy psi vidí jako určitou kombinaci modré a žluté. I proto se někdy stane, že pes není schopný najít v trávě jasně červený míček, který je pro lidi jasně viditelný. Psovi se prostě ztratí.

Důvodem pro to, jak psi vnímají barvy, je prý evoluce. Zatímco pro člověka bylo rozlišení různě barevných bobulí a plodin životně důležité, psi jsou lovci. Jako takoví se nemusejí příliš zabývat barvami, je pro ně důležitější schopnost zachytit pohyb – a to i na dálku. Jejich oči se tedy přizpůsobily jejich potřebám. Navíc psi nespoléhají jen na jeden svůj smysl. Proč by měli všechno vidět, když to mohou slyšet a cítit?

Pes je nemocný, když má suchý čumák

Veterináři často v ordinaci slyší nějakou variaci věty: „Jeho čumák byl suchý a teplý, určitě je nemocný.“ Majitelé sice často dokážou odhalit nemoc psa ještě před tím, než se projeví fyzicky, suchost čumáku s tím však nemá nic společného. Vlhkost a teplota nosu je regulována pomocí nosních žláz, které ho zvlhčují. To se však liší podle venkovní teploty a celkového počasí. Starostliví majitelé se tedy nemusí bát, když je psův čumák poněkud sušší. Podle veterinářů může psův čumák indikovat nemoc ve chvíli, kdy je nadměrně suchý a tvrdý, pokud z něj teče hlen či pokud krvácí.

Pes vrtí ocasem, když má radost

Je pravda, že šťastný pes vrtí ocasem – proto si toto chování lidé spojili se štěstím. Pes však ocasem může vrtět i ve chvílích, kdy je nervózní či zmatený, to se pak může proměnit v agresi. Lidé by tedy měli sledovat, jak přesně pes ocasem vrtí a také postoj jeho těla. Pokud je ocas zdvižený a srst na zádech zježená, pes se snaží ostatní zastrašit a může se chovat agresivně. Pokud je ocas dole a vrtí se jen lehce, vyjadřuje strach a podřízení. Pokud je ocas v rovině s tělem, pes se cítí dobře.

Pes stárne sedm lidských let za každý rok

Tahle představa vznikla především proto, že je pro člověka snazší vztáhnout něco k sobě. Psi se obvykle dožívají okolo dvanácti let (liší se to podle velikosti i plemene), po znásobení sedmi je dvanáctiletému psovi osmdesát čtyři „lidských“ let. Toto je zjednodušená představa, ačkoliv veterináři uznávají, že psi stárnou rychleji, protože mají kratší život. Všechno to sice záleží na konkrétním psovi, avšak je možné říct, že jednoletý pes svou vyspělostí přibližně odpovídá patnáctiletému člověku. Desetiletý pes tedy nebude mít sedmdesát „lidských“ let, ale padesát šest.

Pes žere trávu, když má pršet

Pokud pejskař vidí svého mazlíka, jak okusuje stébla trávy, pravděpodobně se zasměje a poznamená něco o dešti. Psí požírání trávy rozhodně není dobrou předpovědí počasí, protože to s deštěm nemá nic společného. Pes není meteorologická rosnička. Místo toho se veterináři domnívají, že existují dva hlavní důvody, proč se psi „pasou“. Může se stát, že pes snědl něco, co mu nedělá dobře, v tom případě se toho chce zbavit. Proto vyhledává ostrou trávu a někdy se také pozvrací. Druhým důvodem je to, že psovi chybí vláknina, proto si zpestřuje jídelníček. Někdy stane i to, že chlupáčovi tráva prostě chutná.