Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký test empatie: Pomohli by lidé raději umírajícímu dítěti nebo psovi?

Štěňata, ilustrační fotografie
Štěňata, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. Vědci v novém výzkumu dokázali, že je to pravda. Zjistili totiž, že lidé cítí více empatie se psy než s lidmi. Psi jsou totiž podle vědců často vnímáni jako rovnocenní členové rodiny.

Lidé milují psy víc než jiné lidé, ukázal výzkum. Podle dvou studií je pravděpodobné, že budeme více empatičtí se psy než s lidmi v problémech. Lékařská výzkumná charita Harrison’s Fund provedla před dvěma lety experiment, aby vyzkoušela, zda lidé s větší pravděpodobností darují peníze na pomoc psům nebo lidem, a dospěli k závěru, že zvíře zvítězí.

Vědci vytiskli dva inzeráty a na obou se ptali: „Dali byste 5 liber, abyste zachránili Harrisona od pomalé, bolestivé smrti?" Jediným rozdílem mezi inzeráty byl obrázek - jeden Harrison byl malý chlapec a druhý pes. A to byl Harrison-pes, který získal více darů.

Tento závěr navíc ještě podpořila další nedávná studie empatie zaměřená na lidi a psi, která dospěla k závěru, že jsme více rozrušeni příběhy o tom, že jsou biti nebo zraněni psi, než když jsou biti lidé.

Výzkumníci Jack Levin a Arnold Arluke z Northeastern University v Bostonu poskytli 240 účastníkům jednu ze čtyř falešných novinových zpráv. Články popisovaly útok „neznámého útočníka baseballovou pálkou“. „Po několika minutách po útoku se na scéně objevila policistka, která objevila oběť se zlomenou nohou, několika roztržkami a v bezvědomí," psalo se ve zprávě.

Ale v každé verzi byla oběť odlišná - jednalo se buď o jednoroční dítě, 30letou dospělou osobu, štěňátko a šestiletého dospělého psa. Zpráva, zveřejněná v časopise Society & Animals, popisuje, že účastníci byli požádáni, aby popsali své emoce pomocí standardních otázek, které měří empatii.

U respondentů, kteří četli příběh o dítěti, psu či štěněti, byla naměřena podobná úroveň empatie, ale dospělý člověk vyvolal mnohem vlažnější reakci, píše The Times. Výzkumníci došli k závěru, že mnozí považují psy za rovnocenné lidským členům své rodiny.

„Subjekty své psy nepovažovaly za zvířata, ale za své 'chlupaté děti' nebo za členy rodiny žijící po boku lidských dětí," napsali. Také naznačili, že je pravděpodobné, že budeme mít s obětí cítit empatii, pokud se domníváme, že jsou bezmocní a nemohou se o sebe sami postarat.

Témata:  psi lidé děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy