reklama

Lidé, kteří si odpolední spánek dopřávají pravidelně, si mohou pořádně uškodit. Především v případě, že jejich spánková siesta je dlouhá a připomíná předskokana nočního spánku.

Dříve nebylo na takovém podřimování nic špatného a dokonce bylo považováno za poměrně prospěšné. S tím je ale konec. Nejnovější vědecké studie ukazují, že pravda je úplně jinde.

Vědci z tokijské univerzity podle serveru Mirror zjistili, že lidé, kteří si denně dopřávají spánek delší než půl hodiny, mají téměř o 50 procent vyšší riziko onemocnění cukrovkou oproti těm, kteří ke spánku uléhají až večer.

Vedoucí výzkumného týmu Tomohide Yamada tvrdí, že zvýšené riziko se týká diabetu druhého typu. Zároveň ale uvedl, že pokud si přes den zdřímnete na méně než půl hodiny, můžete být v klidu.

"Několik studií prokázalo, že takto krátká zdřímnutí naopak zlepšují motorické schopnosti a napomáhají soustředit se," tvrdí podle britského serveru Yamada.

Pokud ale zaspíte a váš odpočinek se protáhne, vstoupíte do fáze hlubokého spánku, kterou ale nedokončíte. Proto jste po probuzení ještě víc unavení než před zahájením odpoledního odpočinku.