reklama

Výzkum se zaměřil hlavně na ženy s rakovinou prsu, přičemž vědci zjištili, že je až 40 procentní pravděpodobnost návratu onemocnění poté, co byla léčba ukončená jako úspěšná. Nyní přemýšlí lékaři nad tím, jak riziko co nejvíce minimalizovat. Odpovědí by mohla být prodloužená hormonální léčba, i když se pacient bude zdát být v pořádku.

Celkem sledovali výzkumníci 63 tisíc žen s rakovinou po dobu 20 let, nejčastější forma onemocnění byla u nich nádorové onemocnění postihující poprsí. tento typ rakoviny je totiž popoháněn hormonem estrogen, který podporuje růst i dělení buněk. Každá z pacientek dostala léky, jako je tamoxifen nebo inhibitory aromatázy, které blokují účinky estrogenu či zastavují dodávky hormonu.

Vědci zjistili, že i přes ukončení pětileté léčby jako úspěšné, některým ženám se v průběhu 15 let rozšířila rakovina do ostatních částí těla. Nejohroženější jsou přitom ženy, kterým byl nádor zjištěn, později případně se jim nemoc dostala do lymfatických uzlin. Ty, které byly vyléčené ještě před rozšířením nádoru do lymfatických uzlin, měly nižší než 10 procentní pravděpodobnost, že by se rakovina vrátila.

Lékaři již nějakou dobu ví, že pokud je pacientce po dalších pět let od vyléčení dodáván tamoxifen, pak se pravděpodobnost znovu výskytu snižuje asi o třetinu. Nyní vědci doporučují, aby se léky braly ještě deset let po léčbě, čímž by se mělo minimalizovat riziko návratu.

Ženy však během života procházejí fázemi, ve kterých je pro ně obtížně pokračovat s přijímáním léků. Může za to například symptomy menopauzy, osteoporóza, bolesti kloubů či syndrom karpálního tunelu. Nemluvě o poklesu v sexuálním životě a ztrátě libida pod vlivem hormonů, které ženy musí navíc přijímat.