reklama

Víte, kolik lidí ročně zabije žralok? Deset. Zhruba stejný počet lidí podle průzkumu společnosti Statista zabijí vlci. O obou se přitom tvrdí, že jsou to nebezpeční predátoři, a bezesporu je to pravda. Přesto nejsou tím nejhorším, co nás může potkat.

Více lidských životů má na svědomí například lev. Ten, stejně jako slon, zabije až 100 lidí ročně.Překvapivě ještě hůře jsou na tom sloni a hroši, kteří zabijí až 500 lidí za rok.

O mnoho vražednější jsou krokodýlové. Ti si ročně vezmou až tisíc lidských životů. I ti mají ale do titulu největšího zabijáka planety velmi, velmi daleko. Překonávají je například tasemnice, které ročně zabijí přes 2000 lidí.

Ještě o 500 lidí více zabije každoročně další parazit nazývaný Ascaris. Jde o nevítaného návštěvníka, který žije ve střevech svých obětí. Zhruba 10 tisíc lidí ročně poté zabijí parazitičtí helminti, kteří způsobují nemoc schistosomózu. 

U parazitů ještě chvíli zůstaneme. Dalším zabijákem je Trypanosoma cruzi, která přenáší Chagasovu chorobu, známou též jako Americká trypanosomóza. Té podlehne ročně také zhruba 10 tisíc lidí. Stejný počet lidí zabije každoročně i moucha tse-tse, která přenáší spavou nemoc.

25 tisíc lidských životů si vyžádají útoky psů. Je to zhruba o polovinu méně, než kolik lidí ročně zabijí hadi. Ty mají na svědomí každý rok na 50 tisíc obětí.

Jedním z největších zabijáků je ale bezesporu člověk. Lidé podle statistik každoročně zabijí zhruba 475 tisíc jiných osob. Šílené číslo, avšak ani zdaleka ne největší.

První místo v počtu usmrcených lidí ročně patří komárům, respektive moskytům. Ti fungují jako přenašeči řady smrtelných nemocí včetně malárie, a každým rokem zabijí na 725 tisíc lidí. Toto číslo už dokáží překonat pouze nemoci jako rakovina nebo infarkt.