Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jen krůček k nesmrtelnosti? U Amišů se objevila mutace způsobující prodloužení délky života

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Amišové, skupina křesťanských věřících, kteří žijí v Kanadě a USA a odmítají jakékoli moderní technologie včetně těch lékařských, našli způsob, jak si prodloužit život o nejméně deset let. Nepomohl jim k tomu však žádný vynález, ani recept, ale vada v genetickém kódu.

Komunita Amišů, nebo Amenitů, jak se jim taky říká, je známá svým jedinečným staromódním způsobem života. Vyhýbají se moderním technologiím, zůstávají ve svých úzkých společenstvích a dávají přednost lidové medicíně před moderní lékařskou péčí.

Čím to tedy je, že se Amišové dožívají tak vysokého věku?

Vypadá to, že někteří z těchto lidí mají jednu zajímavou genetickou výhodu. Nesou totiž nefunkční kopii genu, který je známý jako SERPINE1. Ti, kteří jí disponují, se dožívají v průměrů o 10 let vyššího věku než ostatní v komunitě. Navíc se zdá, že netrpí ani mnohými vedlejšími účinky stárnutí, např. cukrovkou.

Nová studie, která byla publikovaná v časopise Science Advances, zkoumala život jedné komunity Amišů nedaleko Indiany, aby lépe porozuměla, proč mají někteří její členové impozantní dlouhověkost.

"V obecném měřítku nevyužívají moderní medicínu, takže skutečnost, že se lidé z komunity dožívají průměrného věku 85 let, je pozoruhodná," řekl kardiovaskulární specialista Douglas Vaughan pro The Independent.

Lidé dlouhou dobu hledali tajemství pomalejšího stárnutí a delšího života. Nyní se zdá, že genetika nám může poskytnout novou, navíc mnohem vědečtější, fontánu mládí.

Tým vědců zjistil, že lidé s mutací SERPINE1 mají v průměru o 10% delší telomery. To jsou řetězce DNA nacházející se na koncích chromozomů za účelem ochrany před poškozením.

Předchozí výzkumy totiž ukázaly, že když stárneme, jeví se, že se naše telomery zkracují. Vědci však tvrdí, že bude potřeba dalších výzkumů, aby se zjistilo, zda existuje spojitost mezi genem SERPINE1 a délkou telomerů.

Výzkum také narazil na jeden problém. Zatímco si lidé s právě jednou kopií SERPINE1 užívají delšího života, tak majitelé dvou kopií mají život složitější. Když se totiž zraní, nejde jim zastavit krvácení.

Je pozoruhodné, že pokud by dvě kopie genu nezpůsobily tento vedlejší účinek, vědci by je nestudovali a nepřišli by na neobvyklé výhody, které poskytuje právě jedna kopie genu.

Jestliže doufáte, že jste také jedním z majitelů oné kopie genu, vězte, že šance na to jsou nepatrné. Zatímco v komunitě Amišů má tuto genetickou mutaci každý čtvrtý, mezi zbytkem lidstva ji má jen jeden člověk ze 70 tisíc!

Pravděpodobná příčina rozdílu výskytu kopie genu SERPINE1 mezi Amiši a zbytkem světa je podle vědců to, že Amišové zůstávají striktně ve své komunitě a neotevírají se světu okolo jako většina lidí.

Znalost této mutace by však mohla být užitečná pro výzkumníky, kteří se snaží zjistit, jak nejlépe zpomalit proces stárnutí a dát lidem delší život.

Témata:  USA Kanada křesťanství lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy