reklama

Zajímavý pohled ohledně papežském jídelním stole se rozhodla přinést reportérka televize CNN. I když se blíží zima, pořád je na farmě co sklízet. Celoročně zde pracuje osm lidí, kteří se starají o stravu papeži Františkovi i jeho nejbližším. A jak byste od hlavy církve očekávali, jeho farma má i několik unikátních produktů.

Na úrodné půdě kousek za Římem, kde se nachází papežovo letní sídlo Castel Gandolfo, se rozprostírá několikahektarová farma. Svým vzhledem připomíná udržovanou středomořskou zahradu, ve skutečně se tu pěstuje hojnost zeleniny, několik druhů ovoce a chybět nesmí pro Itálii typické olivovníky. A protože hlava katolické církve nemusí být vegan, najdeme zde i farmářská zvířata.

Každé ráno připravují pracovníci několik košů čerstvé sklizně, která se posílá okamžitě do Vatikánu. Papež má tak pokud možno ty nejčerstvější plodiny. Na samotné farmě se vyrábí hned několik Františkových oblíbených pochoutek. "Má rád hlavně květák a brokolici," řekl jeden z pěstitelů, když do proutěného koše připravoval dodávku.

Vedoucí farmy Alessandro Reale je ale obzvláště pyšní na zahrádku, kterou vytvořil ze semínek až z Bílého domu. Ty věnoval tehdejší americký prezident Barack Obama v roce 2014 papeži. "Sazenice jsou ještě hodné malé, ale s Boží pomoci budeme ještě letos sklízet mrkve, okurky a cukety, řekl Reale. Na farmě se ale kromě zeleniny věnují i výrobě jogurtu a sýru. Mléko se získává denně z asi 30 krav, které zde chovají.

Zvláštností je i drůbež, které je krmeno zbytky těsta a pečiva, které jeptišky dennodenně pečou. Skutečnou pýchou je však olivová alej, kterou tvoří více než tisíc olivovníků, některé z nich se datují zpět až ke 12. století. S každoroční bohatou úrodou je tak zvykem, že na farmě se lisuje i velmi kvalitní olivový olej. Tradiční studené lisování přitom používá ještě staré metody pomocí kamenného lisu.