Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nesnášíte rána? Brzké vstávání se dá naučit, nakonec se na něj budete těšit

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Potřebujete se naučit ráno brzy vstávat, ale jste typ, co raději ponocuje? Nebo jste ranní ptáče a večer, když musíte fungovat, neudržíte pozornost a usínáte? Poradíme, jak si přenastavit vnitřní hodiny.

Každý člověk má úplně jinak nastavené biorytmy. Někdo dokáže pracovat výborně v noci, ale ráno ho nedostanete z postele. Naopak jiným vyhovuje ranní aktivita, ale večer při práci usínají.

Co dělat v situacích, když vám vyhovuje například právě ten noční režim, ale například zaměstnavatel po vás vyžaduje, abyste nejvyšší aktivitu projevili právě ráno?

Stav, kdy je mozek probuzený a v plném vědomí, se nazývá bdělost. Ta se aktivuje v případě, že musíme nad činností, kterou vykonáváme, přemýšlet a neděláme ji automaticky, třeba jako čištění zubů.

Bdělost se ale dá naučit. Mozek je totiž plastický a dá se určitému stavu přizpůsobit, je ale potřeba si najít vlastní způsoby, jak se do bdělosti dostat. Každý mozek je totiž individuální.

Pokud patříte mezi ty, kteří mají problémy se vstáváním, určete si před spaním věc, na kterou se budete po vzbuzení těšit. Těšení totiž dokáže mozek ráno lépe nastartovat.

Naopak nespavcům se doporučuje, aby v případě problémů s usínáním odbourali stres, který si "nosí" do postele. V této situaci platí pravidlo "Ráno je moudřejší večera".

Témata:  spánek mozek vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy