Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý zabiják: Jak moc je cukr pro lidské tělo škodlivý?

Cukr
Cukr
Foto: Pixabay

Stovky let nazpátek, jídlo plné soli, konzervantů a cukru bylo vyhledávanou a potřebnou komoditou. Díky tomu naši předci přežívali nepříznivé životní podmínky. Jenže dnes je cukr za zabijáka, který může vést až k rakovině nebo srdečním chorobám. A co hůře, výrobci cukru tohle vědí, ale po půl století se snažili před veřejností skrývat důkazy.

Dnes může cukr způsobovat omezit, což je považováno za civilizační chorobu moderní doby. Americký administrativa teprve nedávno vydala doporučení, aby lidé omezili příjem sladkých, nicméně dvě nezávislé studie poukazují na to, že průmysl o tom ví desítky let, ale důkazy se snažil zatajit kvůli obavám z ušlého zisku.

"Cukrovarnický průmysl nezveřejnil důkazy o škodlivosti ze studií na zvířatech, které dokazovaly, že cukr způsobuje srdeční choroby daleko častěji než škrob, a že sacharóza je považována za potenciální karcinogenem," uvádí se ve studii. Většina výrobců je v USA sdružená do asociace, která si nechala minulé studie na vlastní žádost vypracovat. Když se však přišly na škodlivé účinky, instituce přikázala nezveřejňovat výsledky a radši se tvářila, že žádná studie nebyla provedena.

Vědci však poukazují na to, že studie prokazující škodlivost jsou v různých odvětvích často úmyslně zatajovány. Podobné případy můžeme najít například u firem prodávající a vyrábějící tabákové produkty nebo třeba ropných těžařů a producentů fosilních paliv. Nicméně u tabákového průmyslu jsou ale negativní účinky všeobecně známé a nikdo dnes už netvrdí, že by kouření mohlo mít pozitivní vliv.

Vědci také přišli na to, že klíčem k dlouhověkosti a zdraví není omezit příjem tuků, ale změny v jídelníčku je potřeba udělat právě s cukrem. Podle vědce Jamese DiNicolantonio je potřeba dnes mít stejně masivní kampaně, jaké probíhaly v 80. letech a varovaly lidi před tukem. Dnes ovšem s tím rozdílem, že musí varovat před cukrem, který je daleko škodlivější.

Podle vědců konzumace cukru a dalších rafinovaných sacharidů vytváří u některých jedinců začarovaný kruh vedoucí k nepřekonatelné touze po sladkém, snadno si tak vypěstujeme závislost. Z evolučního hlediska byla zase sladká chuť jednoznačným znamením, že je rostlina vhodná k jídlu a že půjde o přísun rychlé energie.

Každý Američan spořádá za rok 58 kilogramů cukru, Němec 36 kilo, s Čechy to kupodivu není tak zlé, naše spotřeba se pohybuje někde kolem 33,5 kilogramu. I kdybyste byli přesvědčení o tom, že sladké nejíte a limonády nepije, tím pádem jste od cukru ušetření, opak může být pravdou. Cukr se nachází i tam, kde ho vůbec konzumenti neočekávají. Obzvlášť hojně se pak například vyskytuje v pečivu.

Témata:  zdraví obezita

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy