Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Užíváte pravidelně vitamíny a minerály? Mohou zabít, stačí špatná kombinace

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Chcete si prodloužit život? Jezte vitaminové doplňky, lákají nejrůznější reklamy. Ve skutečnosti ovšem nesprávné dávkování těchto preparátů může člověku život naopak zkrátit, tvrdí doktor Chris van Tulleken ze serveru BBC.

Polykat vysoké dávky nejrůznějších multivitaminů a antioxidantů je nejen vyhazování peněz z okna, ale pro zdraví má opačný efekt. Proč je tedy lidé berou v takovém množství? Lidé jsou přesvědčení, že pokud je něco zdravé, musí to do sebe dostávat ve velkém množství, protože pro tělo je to lepší, uvádí doktor Tulleken.

Své udělají i informace o tom, co způsobí nedostatek určitého vitaminu. Zprávy bývají děsivé. Například nedostatek vitaminu A zvyšuje riziko slepoty a zvyšuje se dětská úmrtnost na spalničky a průjmy. O tom, jaké jsou následky příjmu vyšších dávek tohoto vitaminu, se mlčí. Pravděpodobně ale podle Tullekena může stát za zvyšováním rizika onemocnění rakovinou plic u kuřáků. Kromě toho způsobuje defekty u novorozenců, vitamin se ukládá v játrech a v důsledku toho může předávkování způsobit osteoporózu i otravu.

Přemíra zinku zase snižuje imunitu. Dlouhodobý nadbytečný přísun manganu je spojovaný se špatným fungováním svalů a nervů u starších lidí.

Jak jsou pro organismus vitaminové preparáty účinné, se v konkrétních studiích nikdo nedozví, upozorňují někteří odborníci. „Například jsme nenašli žádný důkaz, který by podporoval tvrzení, že antioxidanty fungovaly jako primární nebo sekundární prevence," říká van Tulleken.

Na druhou stranu je také velmi těžké zjistit, jak jsou vitaminy škodlivé. „Je velmi těžké vybrat správné informace zejména kvůli tomu, že vitamíny jsou neskutečně rozmanitou chemickou skupinou," tvrdí Tulleken.

Zjistit, jakým způsobem se v těle chová nadměrné množství minerálů, je rovněž velmi obtížné. Jejich funkce je nezastupitelná, jsou to „partneři" pro enzymy, které jsou zapojené do metabolických procesů, jako je tvorba buněk, oprava tkání a podobně.

Další komplikací jsou antioxidanty. Nasají velmi jedovaté, chemicky reaktivní meziprodukty metabolismu, které se nazývají volné radikály. Kdyby se nechaly v organismu, mohly by poškodit DNA a mohou stát i za onemocněním rakovinou. To znamená, že dostávat do sebe co nejvíce antioxidantů by bylo nejsprávnějším počinem. Ale...

Z těla nelze zcela vymýtit volné radikály. Imunitní systém totiž s infekcemi bojuje za použití volných radikálů.

Pokud budete jíst tabletky, které obsahují více složek, ty budou mezi sebou bojovat o „nadvládu" a vyruší, popřípadě sníží účinek dalšího. Jestliže si vezmete velké množství vápníku, nebudete schopní absorbovat železo. Pokud si vezmete velkou dávku železa, nebudete schopní absorbovat zinek. Když si vezmete vitamin C, sníží se hladiny mědi.

Vymyslet optimální univerzální poměr pro všechny lidi je nemožné, ačkoliv někteří výrobci tvrdí, že správný poměr znají. Zda polykat vitaminové tabletky a v jakém množství, by měl doporučit lékař s ohledem na váš zdravotní stav, a to bez ohledu na to, že všechny tyto vitaminové doplňky jsou volně prodejné.

Témata:  zdraví léky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy