Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posloucháte koledy? Dejte si pozor, vánoční hudba může narušit vaše duševní zdraví

Vánoce, ilustrační fotografie
Vánoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vánoční písně a koledy nás provázejí celým adventem, Mnozí si je možná pustí i ke zdobení stromečku a balení dárků. Ale pozor, objevilo se nové varování, že vánoční hudba by mohla být špatná pro vaše duševní zdraví.

Televizní znělky, reproduktory v obchodech či rádia – nejen odtud už měsíc slyšíme jeden hit za druhým. Klinická psycholožka Linda Blairová pro stanici Sky News vysvětluje, že vánoční písničky mohou způsobit, že se cítíme „uvězněni". „Je to připomínka, že musíme koupit dárky, uspokojit lidi a organizovat oslavy," uvádí.

Blairová také zdůraznila, že lidé, kteří pracují v obchodech během vánoční sezóny a kteří opakovaně poslouchají stejné písně, se je musí pokusit přestat vnímat, protože jinak ztrácejí pozornost. „Prostě odčerpává energii, když se snažíte neslyšet, co slyšíte," řekla.

Nicméně u některých z těch, kteří se vydali vánoční nákupy, může vánoční hudba v obchodech určitě vyvolat radostnou náladu. Doktorka Victoria Williamsonová, která vede výzkum zaměřený na psychologii hudby na univerzitě v Londýně, řekla pro NBC News, že poslech vánočních písní znovu a znovu může vést k „efektu expozice". „Existuje vztah mezi tím, kolikrát slyšíme hudbu, která se nám líbí, a naší následnou reakcí na ni," řekla.  Williamsonová poznamenala, že i kdybychom si po určitou dobu písničku užívali, při opakovaném poslouchání tento zážitek mizí a hudba nás naopak unavuje. Samozřejmě, toto platí pro písně obecně, ne jen pro vánoční melodie.

Témata:  Vánoce hudba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy