reklama

Výzkumníci z Texas Tech University a Utah State University zahřívali olej v pánvi a poté sledovali, co se stane, když přidají kapičky vody, popisuje server The Telegraph. Zjistili, že výsledky jsou „dramatické". Voda totiž způsobí prskání, při kterém se do vzduchu dostávají malé kapky oleje, které jsou „vdechnutelné a potenciálně nebezpečné".

Experti poukazují na to, že potraviny jako kuřecí maso nebo čínské zeleninové směsi jsou z tohoto pohledu nejhorší, protože drůbež i zelenina obsahují velké množství vody, takže do vzduchu uvolňuji velké množství malých kapiček.

Profesor Jeremy Marston z Texaské technické univerzity vysvětluje: „Zjistili jsme, že když se jen jedna malá kapička vody dostane do styku s horkým olejem, uvolní se velmi velké množství malých olejových kapiček. Výsledek je dramatický - vidíte explozi, kdy se voda v oleji najednou vypaří. To způsobuje, že olejový film vyprskne a vypustí olejové kapičky.“

Podle výzkumu je obzvláště nebezpečná čínská kuchyně, kdy se do rozehřátých pánví wok přidává voda.

Vědci v současné době využívají záznam pořízený vysokorychlostní kamerou a výpočet velikosti rozstřiku uvolněných olejových kapek, aby viděli, jak daleko se mohou v kuchyni dostat, když je zapnutá a vypnutá ventilace.

„Je známo, že kvůli znečištění ovzduší ve vnitřních prostorách na celém světe umírají miliony lidí, ale stále nevíme, nakolik k tomu přispívá vaření v špatně větraných kuchyních," popisuje Marston.

„Plánujeme provést podrobnou studii, abychom zjistili, jak moc má aerosol pocházející z kuchyně vliv na znečištění ovzduší ve vnitřních prostorách. Doufáme, že náš výzkum dokáže přispět k vytvoření lepších ventilačních systémů pro odstranění ultrajemných aerosolů,“ dodal vědec.