reklama

Proč tomu tak je? Letecká doprava nás totiž výrazně přibližuje k vnějším hranicím zemské atmosféry, čímž nás vystavuje většímu riziku vystavení nebezpečnému kosmickému záření.

Když stojíme oběma nohama bezpečně na zemi, jsme chráněni před malými atomovými částicemi, které se vlivem našeho magnetického pole odrážejí kolem prostoru rychlostí světla.

Pokud však letíme ve výšce 12 kilometrů, mohou tyto atomové částice. pokud se střetnou se zemskou atmosférou, proniknout do našich buněk. Podle NASA jsou cestující uvnitř letadla v takové výšce mnohem pravděpodobněji vystaveni atomům s vysokou energií, které pronikají do atmosféry.

Ve skutečnosti může být rychlost radiační expozice tak vysoká, že členové posádek leteckých společnosti na celém světě jsou kvůli vystavení kosmickým paprskům klasifikováni jako "radiační pracovníci".

Na území Spojených států jsou pracovníci v tomto odvětví dokonce vedeni jako ti, kteří čelí nejvyšší roční dávce radiace. Dokonce větší míře než lidé pracující v jaderných reaktorech.

To v teoretické rovině znamená, že cestování v letadle může být z hlediska radiace nebezpečnější pro zdraví než stání blízko jaderného reaktoru z elektráren.

"Kosmické paprsky na zemském povrchu nejsou významným rizikem," řekl důstojník NASA v oblasti radiační zdravotní péče Eddie Semones. "V praxi se nakonec stejně setkáte mnohem častěji s radioaktivními částicemi na povrchu Země než s galaktickými kosmickými paprsky."