reklama

Lékaři pochopitelně říkají, že je potřeba přestat kouřit a místo toho naopak cvičit, pít s mírou a dopřávat si vyváženou stravu, abychom si chránili srdce. Víte ale, že pro zdraví našich tepen je velmi důležité, zda hodně spíme a zda je to spánek kvalitní?

Příznaky kardiovaskulárních nemocí jsou častější u lidí, kteří spí málo nebo špatně. Ukázala to studie nedávno zveřejněná v časopise americké kardiologické společnosti Thrombosis and Vascular Biology.

Jihokorejští vědci zjišťovali množství vápníku ve věnčitých tepnách a měřili arteriální ztuhlost u více než 47.000 mladých osob a osob středního věku. Tyto osoby rovněž vyplňovaly dotazník, v němž zodpovídaly na dotazy týkající se doby a kvality spánku.

Závěry byly jednoznačné: osoby, které spaly méně než sedm hodin denně, měly tepny ztuhlejší a jedenapůlkrát vyšší míru vápníku než ty osoby, které spaly více než sedm hodin denně. Podobné výsledky měly i ty osoby, které uváděly, že jejich spánek je nekvalitní.

Tyto výsledky ale experty na spánek neudivují. "Dnes máme celou literaturu o tom, že krátký a špatný spánek zvyšuje kardiovaskulární riziko," říká profesor Jean-Louis Pépin z Univerzitního nemocničního centra v Grenoblu.

Negativní dopady má špatné spaní nejen na srdce. "Je narušena celá fyziologie lidského těla: imunitní systém, produkce hormonů, metabolismus," říká doktorka Karine Spiegelová z výzkumného neurologického centra v Lyonu.

Například klesá produkce leptinu, hormonu ovlivňujícího pocit sytosti, a naopak se zvyšuje produkce ghrelinu. To je hormon, který zvyšuje pocit hladu, takže člověk má větší chuť na sladké a mastné.