Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dělá mozek, když spíme? V našem těle se dějí divy, my o nich nemáme ani tušení

Mozek, ilustrační foto
Mozek, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Spánek pomůže od únavy, nabereme díky němu sílu. Má ale také čisticí účinky pro náš mozek, který zbaví nebezpečných látek, tvrdí lékaři z americké univerzity Rochester. Toxické látky zaplaví naše tělo během celého dne při přemýšlení. Pokud by se mozek pořádně nepročistil, může člověk trpět poruchami spánku.

Vědci testovali skupiny myší, kterým vstříkli do mozkomíšního moku barvivo. To ukázalo, jak rychle mok proudí u spících zvířat a jak rychle u bdělých. Ukázalo se, že u spících proudí rychleji.

Výzkumníci došli k závěru, že během spánku dochází ke změně buněčného složení mozku a zvětšuje se i prostor mezi buňkami, a to až o 60 procent. Proud moku s sebou odplavuje jedovaté látky, čímž vlastně dochází k očištění mozku.

Během spánku probíhá v těle řada velmi důležitých procesů zodpovědných za intenzivní zotavení a obnovu. Čím více stresu a nároků na své tělo a mysl kladete během dne, tím důležitější je pro vaše zotavení spánek během noci.

V průběhu spánku dosahuje řada důležitých hormonů maximální hladiny. V těle se například zvyšuje počet růstových hormonů. Pro růst a vývoj dětí a dospívajících má spánek nesmírný význam. Během spánku se zlepšuje i imunitní systém. Sílíte a získáváte více energie.

Dalším přínosem kvalitního spánku je, že během spánku v našem organismu klesá hladina stresových hormonů. To zároveň znamená snížené riziko kardiovaskulárních chorob a dalších potíží souvisejících se stresem.

Témata:  spánek zdraví mozek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy