Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se stane s lidským tělem, když sníte prací prostředek? Nová zábava může skončit tragicky

Pračky
Pračky
Foto: Pixabay

Rozumnému dospělému člověku je jasné, že pojídat kapsle na praní nebo do myčky opravdu není dobrý nápad. Pokud by o tom náhodou někdo pochyboval, výrobce slova o tom, že prací prostředek není k jídlu, umisťuje i na obal. Přesto se najdou lidé, kteří jsou schopni – často jen pro zábavu – kapsli pozřít. Tušíte, co to s jejich tělem udělá?

Na sociálních sítích se šíří výzva „Tide Pod Challenge“, která se velmi rychle stala virálem. Princip spočívá v tom, že mají účastníci výzvy sníst kapsli na praní. Často si ale neuvědomují, že tím ohrožují nejen své zdraví, ale i život.

Co se stane s lidským tělem, když konzumujete koncentrovaný prací prostředek?

Detergent, který se používá k rozkládání složek odpadu, je složen ze směsi syntetických chemikálií - a jejich nejdůležitějšími složkami jsou povrchově aktivní látky.

Povrchově aktivní látky jsou molekuly s dlouhým řetězcem, které se připojí k vodě a mastnotě, a když jsou rozpuštěny ve vodě, vytvoří „supermolekuly ". Jinými slovy - snižují povrchové napětí rozpouštědel, usnadňují tak rozpouštění a odstraňování nečistot.

Naše ústa a trávicí systém jsou plné vody a tuků. A jejich agresivní likvidace v trávícím systému je velmi nebezpečná, vysvětluje server The Independent.

Nicméně podle zprávy vědecké pobočky Evropské komise „v malých množstvích mají povrchově aktivní látky nízkou orální akutní toxicitu" a obvykle způsobují jen podráždění sliznice. Při vyšších dávkách ale mohou být tyto látky mnohem škodlivější.

Podle zprávy může reakce na ně zahrnovat zvracení, bolesti břicha, plynatost a průjem. „V ojedinělých případech zvracení nebo tvorba značného množství pěny v ústech způsobuje riziko aspirace" - tedy riziko, že se nebude moci správně dýchat.

Závažnější rizika spojená s konzumací povrchově aktivních látek postihují starší osoby, malé děti nebo osoby s oslabeným imunitním systémem. I zdraví dospělí jedinci však mohou tvrdě pocítit vedlejší účinky podobných látek

A některé kapsle navíc obsahují bělidlo - oxidační činidlo. Při jeho požití hrozí popáleniny trávicího traktu, což může vyvolat zvracení. To může vést až k zánětu jícnu a negativnímu vlivu na trávení. V některých případech dokonce bylo zjištěno, že požití různých chemikálií tabletách způsobuje „depresi centrálního nervového systému", což může vést až k bezvědomí.

Témata:  zdraví úklid pračky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy