Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tady vám zmrzne úplně všechno: Jak žijí lidé v nejchladnější obci na světě?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ojmjakon - Pokud vám připadají středoevropské zimy studené, měli byste si zajet do ruského vesničky Ojmjakon. Tato víska v Jakutské oblasti, v níž žije 500 obyvatel, je nejchladnějším obydleným místem na světě. Běžně tu bývají teploty kolem -70°C. Mrzne tu jídlo, pití nebo i lidské obočí. Informace o tomto místě poskytl americký deník Washington post.

Vesnice Ojmjakon se nachází blízko polárních oblastí v ruské Sibiři. Meteorologové tvrdí, že průměrná zimní teplota je zde -50°C. V noci ale bývá samozřejmě chladněji. Sedmdesátistupňové mrazy zde nejsou ničím neobvyklým.

Neoficiálním místním rekordem je údaj z počátku minulého století. Lidé tu v roce 1916 naměřili stěží uvěřitelných -82°C. Pokud byste však do vesničky přijeli v létě, nejspíš byste se nestačili divit.

V létě totiž nepoznáte rozdíl mezi tímto místem a přímořským letoviskem. Teploty zde stoupají až ke třicetistupňové hranici. Rekordem je údaj z roku 2010, kdy místní obyvatelé naměřili teplotu 35,5°C. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší teplotou je tedy více než 100 stupňů.

A jak se zdejším žije? Je třeba říct, že jediným zdrojem tepla v zimě je tepelná elektrárna. Z ní žije celá vesnice. Všechny zdejší domy byly postaveny tak, aby odolaly krutým mrazům. Za pár minut by totiž jinak všechno živé i neživé zmrzlo.

Místní motorová vozidla jezdí kvůli zimě s dvojitými okny. Při teplotách pod úrovní -56°C začíná veškerá technika selhávat. Pro obyvatele vesnice proto platí, že pokud chtějí na delší dobu vycestovat autem, měli by si zajistit dostatečné zásoby všeho.

Nejbližší vesnice je totiž vzdálena přes 20 kilometrů. A oblastní město Jakutsk je od Ojmjakonu dál než Paříž od Prahy.

Extrémní teploty jsou všude na světě důvodem toho, že se například zavírají školy nebo že dospělí nechodí do práce. V Ojmjakonu se škola zavře jen v tom případě, pokud je zde nižší teplota než -52°C. To je spojené právě se selháním techniky, někteří tak ani nemají způsob, jakým by se do školy dostali.

V jakutštině znamená výraz "ojmjakon" nemrznoucí vodu. Vesnice se skutečně vyznačuje tím, že řeky a jiné vodní plochy zde většinou nemrznou, jedinou výjimkou je období kolem března.

Pokud však nemáte rádi zimu, doporučujeme do této vesnice nejezdit. 

Témata:  Rusko zima

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy