Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec lidstva se blíží? Nebezpečný živel, který zřejmě zabil dinosaury, může brzy opět udeřit. Nikdo nepřežije, varují vědci

Hurikán
Hurikán
Foto: NASA **www.nasa.gov**

K vyhynutí dinosaurů mohly přispět také extrémně silné hurikány známé jako „hyperkány“. Myslí si to vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT), kteří varují, že by lidstvo mohlo dopadnout stejně jako ještěři, kteří kdysi po zemi kráčeli.

Asteroid, který zasáhl Zemi před asi 66 před miliony let, zřejmě způsobil přehřátí moře, což mohlo vést ke vzniku extrémních hyperkánů - hurikánů, které mohou být až 40 kilometrů vysoké a které se tak mohou táhnout až do horní stratosféry.

Tyto hyperkány mohou vyvolat větry, které mohou dosahovat rychlosti až 343 metrů za sekundu. A pokud se takový přírodní živel opět ukáže, bude to pro lidstvo znamenat jistý konec.

Odborníci poukazují, že asteroid Chicxulub, který před 66 miliony let dopadl do Mexika, by sám o sobě většinu života po celém světě nezlikvidoval. Domnívají se, že něco po nárazu zničilo ozónovou vrstvu, čímž vystavilo život na Zemi smrtícímu záření ze Slunce.

Doktor Kerry Emanuel z Massachusetts Institute of Technology (MIT) vysvětlil svou teorii hyperkánů listu Daily Star. „V roce 1980 jsem zkoumal teorii týkající se maximální možné intenzity obyčejných hurikánů. To vedlo k vytvoření rovnice, která měla singularitu. Pokud se pokusíte extrémně zahřát vodu na hladině, vznikne hurikán," vysvětluje.

Dr. Emanuel říká, že když byla voda v okolí dopadu meteoritu dostatečně horká, mohly vzniknout hyperkány, které jsou schopny díky své síle a výšce způsobit katastrofu v ozonové vrstvě. „Je zajímavé, že jádro hyperkánu je mnohem vyšší. Do horní stratosféry čerpá vodu, která by vytvořila chemické reakce a ty by mohly zničit ozón," rozvádí svou teorii.

Zatímco se zdá, že Zemi v blízké budoucnosti nehrozí dopad žádného velkého asteroidu, sopečná činnost pod vodou může způsobil ohřev oceánů až na extrémní teplotu. Podle serveru Express je znepokojující fakt, že tento proces už probíhá v Rudém moři. „Máme tu spoustu sopečné činnosti. Voda ve spodní části je ve opravdu dostatečně horká," varuje profesor MIT. „Sopečná činnosti by mohla přinést tuto vodu na povrch," varuje.

Dodává, že hyperkán nebude možné přežít. „Byla by to taková síla, že by to nikdo nemohl vydržet. Třeba vítr by foukal nadzvukovou rychlostí," dodává dr. Emanuel.

Témata:  hurikán vědci Země 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy