Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pivo a čokoláda? Některé nezdravé potraviny tělu prospívají

Čokoláda, ilustrační fotografie
Čokoláda, ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Každý z nás má někdy chuť na něco nezdravého. Ano, jsou tací, kteří stravu a svůj zdravotní stav vůbec neřeší. Co když si můžete dopřát něco sladkého a vědět, že vám to neublíží, ba naopak? Víte, že hořká čokoláda tělu prospívá?

Podle výživové poradkyně Jessicy Cordingové je možné párkrát týdně v menší míře klidně zhřešit, a přesto se tělu nic nestane. Naopak se nutriční specialistka opírá i o vědecké studie, které dokazují, že v menší míře člověku prospívá například i hořká čokoláda nebo whisky. 

Jistě, popíjení whisky ve větších dávkách zvyšuje riziko výskytu problému s játry a rakoviny, ale pár skleniček za týden má naopak člověku prospívá. Cordingová si například dopřává čtyři skleničky whisky týdně. "Nápoj jako whisky člověku prospívá, že se necítí deprimovaný, což je klíč ke správnému stravování," uvedla pro britský deník výživová poradkyně. Whisky totiž obsahuje vysoké množství kyseliny elagové, antioxidantu, který pomáhá ničit buňky, které mohou způsobovat onemocnění jako rakovina. 

Podobné je to například i hořké čokolády, která rovněž obsahuje antioxidanty pomáhající v boji s rakovinou - flavanoly. "Já jím čtvereček čokolády každý den. Je to výborné a příjemné. Žádný problém to není," prozradila Cordingová, která uznává, že mnoho lidí věří, že čokoláda je kvůli množství cukru nezdravá. Podle zprávy z roku 2015 pro British Medical Journal však pojídání malé tabulky čokolády denně snižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění o jedenáct procent a mrtvice o dvacet tři procent.

Co dalšího výživová poradkyně svým pacientům povoluje? Třeba klasické donuty, sladké koblihy, kterými se mohl utlouct například Homer Simpson. Pokud se totiž lidé zbavují jídel, která mají rádi, jako například koblihy, tak je u nich méně pravděpodobné, že budou dodržovat stanovené zdravé stravování. "Potěšení je důležitý aspekt v oblasti dlouhotrvající léčební kúry," je přesvědčená nutriční specialistka, podle níž je velmi důležité si užívat jídlo a cítit se skvěle.

Klasickým případem je i pivo. Je všeobecně známo, že v malé míře je pivo pro tělo prospěšné díky vitaminu B. Obsahuje například niacin, riboflavin nebo kyselinu listovou. Podle Harvard School of Public Health, zdravotní školy, snižuje umírněné pití riziko srdeční slabosti o 30-35 %. Velkým zásobníkem vitaminů jsou i sladké brambory, které Cordingová podle svých slov jí několikrát týdně, protože jsou dobrým zdrojem draslíku a vlákniny. Obsahují vitaminy A a C, jejichž antioxidanty posilují imunitní systém. Výživová poradkyně doporučuje tyto brambory opéct.

Cordingová doporučuje i červené maso, i když je spojené s přibíráním na váze nebo rizikem výskytu rakoviny tlustého střeva. Obsahuje totiž železo, zinek, proteiny a vitamin B12, který pomáhá udržovat zdravé červené krvinky. Podle studie z roku 2015 publikované v Journal of Nutrition je pro tělo zdravá konzumace červeného mase o 75 gramech denně, konkrétně pro srdce. Výživová poradkyně připomněla, že jde pouze o nalezení rovnováhy a že určité potraviny mohou být klidně zařazeny do zdravého jídelníčku.     

Témata:  jídlo pivo rakovina čokoláda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy