Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zachránit lidstvo po třetí světové válce? Slavný vynálezce už připravuje plán

Mars
Mars
Foto: www.nasa.gov

Austin – Lidstvo se zase o krok přiblížilo kolonizaci Marsu. Alespoň to tvrdí Elon Musk. Podle něj je dobytí naší sousední planety blízko.

Během filmového a hudebního festivalu SXSW, jež se koná v americkém Texasu vystoupil také americký vynálezce a filantrop Elon Musk. Během besedy odpovídal na dotazy návštěvníků a novinářů a mimo jiné tak prozradil, kdy se dočkáme jeho nové rakety, jež bude mít za cíl doletět k Marsu.

Musk nedávno oznámil, že by raketu Space X s nákladem rád vyslal k rudé planetě někdy během roku 2022. Tato výprava by měla být předvojem kolonizace Marsu. Raketa by ale dle jeho včerejšího vyjádření měla být připravena již za rok. Během roku 2019 by měl proběhnout testovací let.

„Mohu vám prozradit, že právě teď stavíme první loď pro cestu na Mars“ řekl Musk serveru Newsweek. „Myslím, že během první poloviny příštího roku budeme schopni provést pár krátkých letů“ upřesnil vynálezce. Musk měl na mysli novou raketu, která bude určena pro meziplanetární lety a jež je momentálně ve vývoji.

Zakladatel firmy Space X má do budoucna s kolonizací vesmíru velké plány. Prozradil, že jeho cílem je vybudovat stálou základnu na Měsíci a město na Marsu. Připomněl také, že kolonizace Marsu nebude vůbec snadná. Město podle něj bude potřebovat skleněnou kupoli, aby pod ní mohli lidé žít a pěstovat plodiny. Dále bude nutno vybudovat zařízení dodávající energii a další nezbytnou infrastrukturu. S podporou široké veřejnosti je ale podle něj možné dokázat velké věci.

Vesmírné základny na Měsíci a na Marsu by podle něj mohly pomoci při zachování lidské civilizace a přispět k její regeneraci na Zemi v případě třetí světové války. „Existuje určitá pravděpodobnost, že nastane další doba temna, zvláště pokud vypukne třetí světová válka. Chceme proto zajistit, aby se někde jinde nacházel dostatečný vzorek lidské civilizace, který by mohl obnovit život. Domnívám se, že základny na Měsíci a na Marsu by byly v tomto ohledu důležité," tvrdí Musk.

Témata:  Elon Musk vesmir Měsíc Mars 1

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy