Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je lépe jíst bez tuku, nebo bez cukru?

Obezita souvisí s depresí, stejně jako hubenost se štěstím?
Obezita souvisí s depresí, stejně jako hubenost se štěstím?
Foto: Pixabay

Paříž - Nemálo lidí stojí před dilematem, když se rozhodují pro dietu. Máme vyloučit ze stravy jen potraviny obsahující hodně tuků? Nebo raději zvolit dietu s nízkým obsahem cukrů? Ve skutečnosti jsou obě tyto diety stejně účinné.

Vyplývá to ze studie, o které píše francouzský deník Le Figaro a jejíž výsledky byly zveřejněny v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA).

Vědci z lékařské fakulty Stanfordovy univerzity v USA, pracovali se vzorkem 609 osob ve věku od 18 do 50 let, které měly nadváhu nebo byly obézní, ale nebyly diabetiky. Každá z těchto osob si zvolila jednu z těchto diet. Po dobu osmi týdnů měly tyto osoby podle typu diety snížit spotřebu cukru nebo tuku o 20 gramů.

Osoby, které dodržovaly dietu chudou na tuky, shodily za rok v průměru 5,3 kilogramu, zatímco ti, kteří drželi dietu s nízkým obsahem cukrů, zhubli o šest kilogramů. Výsledky tedy byly dosti podobné.

Vědci však šli dále. Podle dřívějších studií vyšlo najevo, že některé geny zřejmě hrají roli v účinnosti diet. Někteří lidé jsou pravděpodobně geneticky předurčeni k tomu, aby shazovali kilogramy při dietě odlehčené od tuků, zatímco jiným vyhovuje dieta s nízkým obsahem cukrů.

Některé internetové firmy tvrdí, že dokážou zjistit, která dieta je pro jejich klienty nejvýhodnější, podle jejich genů. Aby tuto hypotézu ověřili, vědci provedli genetickou sekvenci některých genů účastníků studie. Ve svém závěru jsou kategoričtí: účinnost diety není spojena s genetickým profilem.

Vědci rovněž vyhodnocovali schopnost účastníků vylučovat inzulin. Jiné studie totiž ukázaly, že nízká sekrece inzulinu u pacienta by měla vést lékaře k tomu, aby mu předepsal dietu chudou na cukry. Avšak i zde výsledky bádání ukazují, že vylučování inzulinu nehraje při účinnosti diet žádnou roli. Účastníci, kteří jej vylučovali nejméně, neshodili více kilogramů při dietě odlehčené od cukrů než ti, kdo drželi dietu s nízkým obsahem tuků.

Odborníci konstatovali jediný rozdíl mezi oběma skupinami pokusných osob: změnu hladiny cholesterolu. U těch osob, které držely dietu s nízkým obsahem tuků, rostla hladina špatného cholesterolu LDL, zatímco u těch osob, které dodržovaly dietu bez cukrů, stoupala hladina "hodného" cholesterolu HDL a klesala hladina triglyceridů. Vysoká hladina LDL cholesterolu je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob. Zatím není jasné, zda jsou oba typy diety rovnocenné pokud jde o zdraví srdce a cév.

Témata:  hubnutí zdraví život

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy