reklama

Srovnávali vliv možnosti relaxovat v parku nebo na zelené ploše s vlivem jiných pozitivních událostí. Zjistili, že zeleň má mnohem delší a stálejší dopad než třeba zvýšení platu nebo kariérní postup. Jeden z autorů studie Mathew White řekl zpravodajské stanici BBC, že ve městech s dostatečným množstvím parků se mezi obyvateli vyskytuje mnohem méně případů deprese a úzkosti.

Vědeckou skupinu zajímalo, zda městská zeleň na člověka nemůže mít dlouhodobější příznivý vliv. Využila k tomu údaje o životě britských domácností, které od roku 1991 shromažďuje Essexská univerzita. "Je to velký, reprezentativní vzorek britské populace (ročně se sbírají údaje o 40.000 domácnostech). 

Jeho skupina pak provedla podrobnější šetření a srovnávala rodinné poměry, počet rozvodů a pocit spokojenosti v různých oblastech. "Je prokazatelné, že lidé z míst, kde jsou zelené plochy, prožívají méně stresu. Máte-li míň starostí, rozhodujete se citlivěji a lépe komunikujete. Neříkám, že stromy jsou magickým lékem na manželské problémy, ale mohou být tím základním faktorem rovnováhy, jež člověka přiměje snadněji komunikovat a lépe se rozhodovat," řekl White.

Psychologie barev je poměrně mladá disciplína. Lidé se stále více zajímají o to, jak si například vymalovat byt, aby se v něm cítili co nejlépe. Přinášíme vám tedy několik rad:

Měl by člověk vybírat barvu podle svého temperamentu?
Většinou to za nás udělá naše podvědomí. Těžko můžeme potlačit své přirozené cítění - platí to v životě i při výběru barev. Věřte především sami sobě a najděte si barvu, která vám vyhovuje.

Můžeme tedy nechat i naše dítě, aby si určilo barvu svého pokoje?
Záleží na jeho věku. Určitě není vhodné nechat rozhodovat dítě, které je mladší pěti let. V takovém případě o výběru barvy rozhodnou rodiče i když dítě samo může přispět poradním hlasem.

Které barvy jsou do dětského pokoje nevhodné?
Je pravda, že hnědá barva asi dítě nenadchne. Musíme si uvědomit, že dítě není tak konzervativní, jako dospělý člověk, a proto vyžaduje veselejší odstíny, v nichž se cítí lépe.

Mohou barvy podporovat naši koncentraci, například v pracovně?
To se nedá zcela jednoznačně určit. Lidé se od sebe liší svým temperamentem a povahou, a proto je možné, že jasný odstín, který jednoho stimuluje k většímu pracovnímu výkonu, může na druhého působit spíše dráždivě a jeho koncentraci naopak narušovat. Důležité je, abyste se v místnosti cítili dobře.

Barvy v kuchyni a v jídelně prý mohou podporovat naši chuť k jídlu?
Je to zvláštní, ale podle průzkumů lidé při jídle většinou vůbec nevnímají, jakou barvou je vymalováno, takže se ani nedá říci, že by barvy na stěnách nějak ovlivňovaly naši chuť k jídlu. Člověk však jí i očima a světelné podmínky v místnosti jej mohou podvědomě ovlivnit. Čerstvý pokrm si totiž spojujeme s lákavými sytými barvami a když jsou stěny vymalovány jásavými a světlými odstíny, odrazí se to přirozeně i na talíři.

Čím určitě nic nezkazíme a kterým barevným kreacím se raději vyhnout?
Nejméně riskantní je vymalovat místnost jednotnou, ne příliš výraznou, světlou barvou. Pokud však plánujete více popustit uzdu své fantazii a zkusit různé pruhy či odlišně vybarvené výklenky a podobně, poraďte se raději s odborníkem. Už proto, že na malém čtverečku ve vzorníku vypadá barva přece jen jinak, než potom v ploše na stěně.

Mohou některé barvy způsobit bolest hlavy nebo zhoršení nálady?
Obecně se dá říci, že na vnímavější jedince mohou takto působit příliš výrazné a syté odstíny. Barvy mají tu vlasnost, že samy o sobě dokáží místnost nejen prosvětlit, ale i ztmavit a nedostatku světla si všimne každý, bez ohledu na to, jaké barvě dává přednost.

Je nějaký návod, který by mohl pomoci každému?
Existují určitá obecně platná pravidla. Strop a stěna s oknem jsou nejméně osvětlené části místnosti, podlaha je naopak téměř vždy ozářena světlem, stejně jako stěna naproti oknu. Proto je vhodné volit barvy tak, aby například stěna naproti oknu byla sytá a ostatní stěny byly v pastelových, světlounkých odstínech. Podlaha může být tmavá, protože na ni dopadá dostatek světla. Takto se dá poměrně úspěšně vyrovnat rozdíl v prosvětlení místnosti: světlé ztmavíte, tmavé zesvětlíte. Použijete-li syté teplé barvy, například meruňkovou nebo žlutou, místnost promyšleně prosvětlíte.