Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stravujete se ve fast foodech? Podle odborníků si zahráváte se zdravím, a nejde o jídlo

Hamburger, ilustrační fotografie
Hamburger, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

O tom, že bychom kvůli svému zdraví neměli jíst jídla z fast foodů, toho bylo řečeno a napsáno už hodně. Nově zveřejněná studie, na kterou poukazuje server The Washington Post ale poukazuje, že existuje i jiný důvod, proč se takovým jídlům z dálky vyhýbat.

Nová studie ukazuje, že v některých obalových materiálech, které používají fast foody, byly objeveny škodlivé chemikálie, které jsou spojovány s rakovinou a dalšími zdravotními problémy. Výzkumníci zjistili, že látky tyto látky mohou prosakovat do potravin ze sendvičových a dezertových obalů a lepenkových krabic.

„Máme více než jeden důvod snažit se jíst více čerstvých potravin a snížit naši spotřebu jídla z rychlého občerstvení," uvedla Laurel Schaiderová, jedna z autorek studie a výzkumná pracovnice Silent Spring Institute. „Toto je další důvod."

Vědci zjistili, že jsou obaly často napouštěny perfluoroalkylovanými sloučeninami (PFAS) - tedy látkami, které je mají učinit odolné vůči vodě a mastnotě. Díky nim pak z obalů neprosakují omáčky nebo tuk. Některé z těchto látek však mohou způsobovat rakovinu varlat a ledvin, onemocnění štítné žlázy nebo poruchy imunitního systému u dětí.

Schaiderová a její tým testovali obaly celkem 27 fast foodových společností včetně McDonaldu nebo Starbucks. Každý třetí obsahoval potenciálně škodlivé látky. Největší problémy zaznamenali výzkumníci u papírových obalů, do kterých se balí sendviče, nebo u krabic na hranolky a pizzu. Naopak bez problémů z testů vyšly kelímky na nápoje.

Zároveň ale vědci říkají, že není třeba panikařit. „Je to opravdu těžké mluvit o spojení mezi tím, co jsme našli v obalu, a tím, jaký to může mít vliv na něčí zdraví," vysvětlila Schaiderová. „PFAS je komplexní kategorie."

Podle Centra pro kontrolu nemocí pro sledování toxických látek a nemocí některé látky skupiny PFAS prokazatelně způsobují „změny v játrech, štítné žláze, a ovlivňují pankreatické funkce nebo hladinu hormonů." Také mohou zvýšit hladinu cholesterolu a zvýšit riziko rakoviny. Je prý ale třeba provést další studie, aby bylo možné pochopit, jak přesně syntéza některých látek - a v jaké kombinaci - může mít vliv na zdraví člověka.

Tato konkrétní studie, která byla zveřejněna v magazínu Environmental Science & Technology Letters, nezkoumala, jaké množství chemických látek se do potravin dostalo. Schaiderová však poukazuje na jiné studie, které prokázaly, že je tento přenos možný - zvláště v případě, že potravina je horká nebo obsahuje emulgované tuky jako je majonéza.

Témata:  mikrovlnka, jídlo, potraviny

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy