Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kožní buňky, fekálie, sekret. Jaké nechutné věci našli vědci na oblečení, která visí na ramínku v obchodech

oděvy
oděvy
Foto: Pixabay

Perete oblečení, když si jej poprvé berete na sebe? Řada nakupujících spoléhá na to, že když si koupí noví kousek do šatníku, je opravdu nový. Jenže tak to často vůbec není.

Když si koupíte nové oblečení, očekáváte, že bude nové – tedy že ho ještě nikdo nenosil. Jenže to ne vždy platí. Stačí si představit, kolik lidí na něj sahalo nebo si ho zkoušelo. Představte si, jak vy sami zacházíte s oblečením, které jste si v kabince vyzkoušeli a které vám nesedělo. Prostě ho vrátíte na ramínko nebo do regálu. Občas si ho dokonce odnesete domů a až tam zjistíte, že se vám nehodí, že se v něm sami sobe nelíbíte, nebo že nesedí tomu, pro koho jste jej koupili. Když ho vrátíte, opět putuje do prodeje – nikdo jej nepere ani jinak neočistí.

„Zákazník si to často ani neuvědomuje. Většina lidí se prostě vrátí z nákupu domů a pokud má oblečení stále ještě cedulku, myslí si, že je úplně nové a hned jej začne nosit," říká pro stanici ABC News Tori Patricková, která pracovala v jedné z maloobchodních prodejen oblečení. „Nikdy ale opravdu nevíte, kde předtím bylo.“

Novináři se proto chtěli přesvědčit, jak čisté „nové" oblečení vlastně je. Ve třech populárních řetězcích prodávajících oblečení nakoupili celou výbavu – od blůzy, kalhot až po spodní prádlo. Pořídili levné i velmi luxusní kousky. Svůj nákup pak předali doktorovi Philipovi Tiernovi, šéfovi oddělení mikrobiologie a imunologie na Newyorské univerzitě. Jeho prací bylo otestoval celkem 14 položek kvůli možným bakteriím.

Výsledky byly znepokojivé. Na několika kouscích oblečení byla flóra nebo bakterie. „Na této černé a hnědé blůzce jsme našli stopy respiračních sekrecí, kožní flóry a také fekální flóry," popisuje Tierno. Na bundě Tierno objevil důkazy výkalů, kožní flóry a sekretů z dýchacích cest, zejména v podpaží a na spodní části zad.

Největší překvapení však přišlo, když Tierno testoval hedvábnou blůzu. Tam totiž našel vaginální organismy, kvasinky a další fekální zárodky. Tierno poukázal na to, že některé kousky oblečení na sobě měly extrémně vysoký počet zárodků, který byl výrazně nad normálem

„Některé oděvy byly silně kontaminovány mnoha organismy... což naznačuje, že si je buď mnoho lidí zkoušelo, nebo si je zkoušel někdo, kdo byl těžce kontaminován," řekl. „V jistém smyslu se přímo dotýkáte něčího ramena nebo rozkroku,“ upozornil. „Možná se ničím nenakazíte – většině se to opravdu nestane. Ale možné to je.“

Jak se vyhnout obtížím? Rada experta je jednoduchá

Organismy mohou přežít na oblečení týdny nebo dokonce měsíce, upozorňuje Tierno. Že byste tímto způsobem chytili například kvasinkovou infekci, je velmi nepravděpodobné, i když nemožná to určitě není, tvrdí odborníci. Oblečením se na vás také mohou přenést některé viry. „Můžete chytit velmi špatný typ průjmu – můžete se také nakazit věcmi jako je norovirus a žaludeční virus. Můžete tímto způsobem přenášet věci jako MRSA - kmen zlatého stafylokoka (bakterie), který je odolný vůči řadě běžně používaných antibiotik," řekl Tierno.

„Většina lidí si to neuvědomuje a myslí si, že z tohoto oblečení nemůže nic zachytit, protože je na stojanu a je nové. Neuvědomují si, kolik lidí si je vyzkouší, a že určité části jejich těla mohou přenášet potenciální patogeny,“ vysvětluje doktor.

Abyste se ochránili před škodlivými bakteriemi, Teirno doporučuje nové oblečení ihned vyprat nebo ho nechat projít jedním horkým cyklem v sušičce. Také radí, abyste na sobě při zkoušení vždy nosili spodní prádlo a zároveň si po nákupu vždy umyli ruce.

Témata:  viry a bakterie oděvy vědci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy